Co je to rostlina migrénovník? Přírodní řešení na bolesti hlavy

Žena leží na gauči a drží si hlavu fizkes / Shutterstock.com

Opět vás nesnesitelně bolí hlava? Možná sáhnete po obkladu, po aspirinu nebo po brufenu. Bolesti hlavy zná snad každý, pokud je však řešíte příliš často, může jít o nepříjemnou komplikaci. Řešením nemusí být jen farmaceutické produkty, ale také rostlina známá jako migrénovník. Možná jste si vzpomněli na frňákovník z filmu Tři veteráni. Migrénovník vám však migrénu nepřivodí, ale naopak vám přinese kýženou úlevu.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Co je to migrénovník?

Jedná se o nepříliš známou rostlinu, na kterou můžete narazit pod názvem Tetradenie nebo pod latinskými názvy iboza species či tetradenia riparia. Patří do čeledi hluchavkovitých a je původem z jižní Afriky, kde roste zejména podél břehů řek.

Tato rostlina byla popsána teprve ke konci 20. století, ale kvůli svým účinkům rychle dostává do povědomí. Jedná se o keř, jehož výška může přesáhnout i 2 metry. Má lepkavé a velmi aromatické listy, jejichž vůni si zamilujete. Stačí po listech přejet prsty a ucítíte zvláštní směs vůní připomínající mátu, růže, kadidlo nebo typicky vánoční vůně.

Když přírodní léky na bolest nepomohou

Pěstování migrénovníku

Tato rostlina je využívána kvůli svým léčivým vlastnostem, ale zároveň je i vyhledávanou dekorací. Vzhledem ke svému nenáročnému pěstování se často pěstuje na zahradách i v interiérech. V případě pěstování na zahradě je třeba myslet na to, že není mrazuvzdorná a je vhodné ji zazimovat. Roste velmi rychle a za jediný rok to může být až o 80 cm. Už v prvním roce vás může potěšit záplavou kvítků, které vypouští v klasech. Mají bílou, růžovou nebo fialovou barvu.

Migrénovník se rozrůst až do výšky 5 metrů, ale jelikož ho můžete zaštipovat, snadno ho vytvarujete do potřebného tvaru. Aby mu dařilo, měl by být na světlém místě, kde je dostatek slunečního svitu. Pěstovat ho můžete v běžném zahradním substrátu s občasným přihnojováním. Jelikož se rychle rozrůstá, myslete na přesazování. V teplých měsících ho zalévejte pravidelně, ale dejte pozor na přemokření. V zimě zalévejte jen občas.

Listy migrénovníku DSGNSR1 / Shutterstock.com

Bojovník s bolestí hlavy

Zajisté vás zajímá, jak vás zbaví bolestí hlavy. Natrhejte si několik čerstvých listů, které rozdrtíte v nádobě. Následně je můžete inhalovat nebo z nich vymačkat šťávu, kterou budete potírat nebo masírovat oblast kolem spánku nebo zátylku. Aroma je natolik silné, že pocítíte postupnou úlevu. Čím déle inhalujete a jste vystaveni účinkům rostliny, tím větší přijde úleva. Inhalace vám pomůže i při nachlazení a respiračních potížích. Listy nejsou příliš vhodné k sušení, raději je proto používejte čerstvé. Pokud byste chtěli rostlinu využít později, můžete si z listů připravit mast.

S čím dalším vám rostlina pomůže?

Esenciální olej z listů rostliny má antimalarický obsah a používá se při léčbě malárie. Ve Rwandě a v dalších zemích se používá také k léčbě kašle, průjmu, horečky dengue, bolestí zubů a některých dalších onemocnění. Extrakt z listů má také silné antimikrobiální vlastnosti a působí i proti plísním. Rostlinu používejte vždy jen zevně, šťáva, listy ani jiné části nejsou vhodné pro konzumaci.

Pro migrénovník nemusíte do Afriky, můžete ho koupit v mnoha zahradnictvích nebo na internetu. Nejde o závratný výdaj, cena jedné rostlinky se pohybuje do sto korun.