Znáte topinambur aneb židovské brambory? Vysoká, žlutě kvetoucí rostlina, jejíž hlízy hojně využijete v kuchyni

Talíř plný topinambur Canva

Topinambury neboli židovské brambory jsou u nás stále nedoceněnou surovinou. V kuchyni přitom najdou velké využití a jejich pěstování je opravdu snadné. Co všechno se z nich dá připravit a jak na jejich pěstování?

Přečtěte si také

Mikulášská nadílka. Co dát dětem do balíčku, aby nebyly zklamané
Mikulášská nadílka. Co dát dětem do balíčku, aby nebyly zklamané

Přestože topinambury patří mezi příbuzné slunečnic, způsobem pěstování i konzumací se podobají spíše bramborám. Jedlé a šťavnaté hlízy svým tvarem připomínají zázvor. Topinambur je nenáročná rostlina, u které se i při minimu péče dočkáte vždy bohaté úrody, takže se jejího pěstování nemusí obávat žádný zahrádkář.

Snadné pěstování topinamburů

Topinambur je vytrvalá okopanina, která se dá pěstovat téměř ve všech podmínkách. Umístit ho můžete do polostínu i na slunce, pouze je třeba počítat s tím, že na daném místě vám pár let poroste. Nevyžaduje pravidelnou zálivku a dařit se mu bude i bez hnojení.

Vysadit topinambur lze jako předpěstované sazenice, nebo jako hlízy, a to ideálně na jaře. V blízkosti sazenic by neměly být jiné rostliny, protože zejména ty menší by mohl topinambur utlačovat. Připravte mu ideálně samostatný záhon, ke kterému budete mít přístup na průběžné odrývání hlíz.

Záhon s vyrytými plody topinambur Canva

Sklizeň a skladování

Hlízy topinamburu můžete sklízet na jaře, na podzim, ale i v zimě. Ze země je vyndávejte opatrně, aby nedošlo k poškození. Jelikož jim nevadí mráz, nemusíte je na podzim sklidit všechny, a naopak si je tak užít i v následujících měsících. Topinambury se navíc množí vegetativně hlízami, takže nebude třeba každé jaro sázet nové.

Na rozdíl od brambor se hlízy topinamburu nedají moc dlouho skladovat, jelikož rychle vysychají. Až dva týdny vám vydrží v lednici v mikrotenovém sáčku. Vhodné je také umístění do sklepa. Pokud byste nechaly hlízy v teple, zpracujte je do pár dní, než ztratí svou šťavnatost.

Jak využít topinambury v kuchyni

Proč využít topinambur v kuchyni? Jeho hlízy jsou nejen chutné, ale také zdraví prospěšné. Obsahují vlákninu, bílkoviny, řadu vitamínů a také inulin, který dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodné pro diabetiky.

Hlízy topinamburu jsou lehce nasládlé, křupavé. Konzumovat je můžete tepelně zpracované i syrové a využijete je ve slaných i sladkých receptech. Jelikož je jejich slupka velmi jemná, loupat je nemusíte, pouze je před vařením důkladně umyjte. Při tepelné úpravě si dejte pozor na čas – už po chvilce vaření, smažení či pečení jsou hlízy dostatečně měkké.

Dopřejte si je s dobrým dipem

Syrové hlízy mohou hezky doplnit různé zeleninové saláty, nebo si je se zálivkou vychutnáte i samotné. Topinambur je skvělou přílohou a zpracovat se dá stejně jako brambory. Můžete ho upéct vcelku či nakrájený na kolečka, anebo z něj připravit lahodné pyré, které se bude hodit zejména ke zvěřině.

Nezklamou vás ani topinamburové bramboráčky, polévka či pomazánka. A když hlízy nakrájíte na tenké plátky a osmažíte, máte výborné chipsy na zdobení hotových jídel, nebo jen tak, k zobání.

Talíř plný smažených topinambur Canva

Kde se dá topinambur pořídit?

Nemáte možnost vlastního pěstování? Topinambury zatím nejsou sice běžně dostupné v každém supermarketu, v několika málo obchodech se ale sehnat dají. Pořídíte je například v prodejnách Makro, anebo také:

  • Balení 500 g mají na Rohlik.cz za 49,90 Kč.
  • V prodejnách Globus najedete topinambur 1 kg za 79,90 Kč.
  • Objednat si je můžete na e-shopu svetbedynek.cz, a to 1 kg za 92 Kč.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz