Jak vybrat cyklistickou bundu na kolo, aby perfektně seděla a ochránila před zimou i deštěm?

Cyklisté jedou po mokré cyklostezce v podzimním počasí Canva

Zbarvující se podzimní příroda s tajemnou, a přesto zcela jedinečnou atmosférou přímo vybízí ke krásným projížďkám na kole. Než ovšem vyrazíte, zkontrolujte svou výbavu. Rozhodně není radno podceňovat správné oblečení – v chladnějších a deštivých dnech hlavně cyklistickou bundu, která se v mnoha ohledech odlišuje od klasických outdoorových a sportovních bund. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

V čem jsou cyklistické bundy speciální?

V první řadě se liší svým střihem, který myslí na pozici cyklisty během jízdy a jeho komfort. Mají prodlouženou zádovou část a lem pasu je navržen tak, aby se nevyhrnoval. Samozřejmostí jsou chytře umístěné kapsy a reflexní prvky, stejně tak jako prodloužené rukávy a zvýšený límec, který oceníte právě v chladném a větrném počasí.

Cyklistické bundy by také správně neměly mít kapuci, která během jízdy s helmou spíše zavazí a její nasazení zmenšuje zorný úhel cyklisty, čímž ohrožuje jeho bezpečnost.

Cyklista projíždí lesem Canva

Připravte se na vítr i déšť

Během teplejších jarních a podzimních dnů se vyplatí mít vždy po ruce lehčí větrovku, která je ideální pro vrstvení. Zároveň bývá vyrobena z tenčího materiálu, díky kterému se snadno poskládá do kompaktních a dobře sbalitelných rozměrů.

Do deštivých dnů je určitě důležitá nepromokavá a voděodolná cyklobunda s membránou, která vás ochrání před vlhkem a zároveň je dostatečně lehká a prodyšná na to, aby odváděla pot. Levnější variantou jsou skladnější cyklistické pláštěnky, které slouží spíše jako nouzová ochrana před deštěm.

Zima vás na kole se správnou bundou nezaskočí

Zimní cyklistické bundy bývají vyrobeny z hřejivého a zároveň nepromokavého materiálu, jakým je například softshell. I přesto zajišťují dobrou cirkulaci vzduchu a vlhkosti a udržují tělo v teple i suchu. Díky široké nabídce můžete vybírat ze stylových, praktických i funkčních dámských a pánských modelů v mnoha barvách, střizích i provedeních.

Cyklista stojí u krajnice v zimním lese Canva

Kvalita je na prvním místě

Pokud se chcete spolehnout na skutečnou kvalitu a pořídit si bundu, která vám bude sloužit dlouhé roky a nebudete ji muset příští sezónu vyměňovat, pak je samozřejmě nutné počítat s vyšší cenou. V té se odráží použití kvalitních materiálů, vysoká funkčnost a zároveň lehkost, propracovanější střih i nejrůznější technické detaily.

Tip: Pánské a dámské cyklistické bundy se ale i nyní v době sezóny dají pořídit za nižší ceny ve slevě. Vysoce kvalitní větrovky, voděodolné a zimní bundy od předních výrobců tak seženete i za cenu kolem tisícovky nebo méně.

Jak vybrat tu pravou cyklistickou bundu?

Oděv by vám měl v první řadě velmi dobře sedět. Myslete na spodní vrstvy, které budete pod bundou nosit, i na délku rukávů a zádové části v předklonu. Pokud cyklistické bundy plánujete nakupovat na internetu beze zkoušení, nespoléhejte se na univerzální tabulky velikostí. Každý výrobce oblečení čísluje a měří trochu jinak. Určitě proto zvolte takový internetový obchod, který má u každého konkrétního modelu podrobně uvedené rozměry přímo od dané značky, jako to má i e-shop MikeSport.cz.

Je také výhodou, pokud mají stránky dostatečnou nabídku filtrů, podle kterých si přesně navolíte parametry, jaké by měla vaše pánská či dámská cyklistická bunda mít. Usnadníte si tím výběr a budete mít jistotu, že si na míru zvolíte ten správný typ a počasí vás na kole již nikdy nezaskočí.