Jaké potraviny se mají jíst ráno? Pozor na ty, po kterých budete brzy unavení

Žena snídá ovesnou kaši s lesním ovocem Anna Shepulova / Shutterstock.com

Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Abychom naše tělo po ránu nastartovali a bylo schopné fungovat naplno, je opravdu důležité přijmout ty správné potraviny. Poradíme vám, z čeho by se vaše snídaně měla skládat, abyste měli dostatek energie, a čemu se naopak raději vyhnout.

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Jak by měla vypadat zdravá snídaně?

Ať už si ráno bez snídaně nedovedete představit, nebo patříte mezi ty, kteří nesnídají, měli byste přijmout dostatek tekutin. Nejpozději do půl hodiny po probuzení vypijte alespoň 300 ml teplé vody, která je pro naše tělo a zejména trávení lepší než voda studená.

Jestli dáváte přednost sladké, nebo slané snídani, je zcela na vás. Snídaně by měla být bohatá na bílkoviny. Ty totiž oproti tukům a sacharidům tráví naše tělo delší dobu, tudíž zůstáváme déle sytí a máme více energie.

Chléb na prkénku s volským okem a avokádem Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Jaké potraviny jsou bohaté na proteiny?

  • vajíčka
  • mléčné výrobky – řecký jogurt, tvaroh, sýry, cottage.
  • šunka – ideálně krůtí, kuřecí či vepřová libová.
  • vločky – po ránu nám dodají nejen rostlinné bílkoviny, ale jsou především skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje správné trávení. Také na sebe dobře váže vodu, takže nás zasytí.
  • ořechy – zejména arašídy, mandle nebo pistácie. Ořechy jsou také kvalitním zdrojem zdravých tuků.
  • semínka – především dýňová či slunečnicová. Můžete například sáhnout po semínkovém chlebu místo klasickém.

Míchaná vajíčka se salátkem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Míchaná vajíčka se salátkem

Míchaná vajíčka se salátkem mohou být servírována na snídani, svačinu, ale i jako rychlá večeře. Vejce obsahují zdravé tuky a jsou zdrojem bílkovin. Díky salátku si dopřejete něco zeleného a olivový olej vám dodá zdravé tuky.

Míchaná vajíčka se salátkem

Naše snídaně by měla být vždy vyvážená, měli bychom po ní mít příjemný pocit sytosti, a nikoliv přecpání. Pokud sníme jídla příliš mnoho, naše tělo dá veškerou energii do trávení, takže se pak cítíme unavení.

  • Tip: Ten, kdo nechce ráno trávit čas v kuchyni, může sáhnout po zdravé rychlovce z obchodu. V supermarketech koupíte například za 54 Kč (v akci za 36 Kč) výborný Dezert pudink High protein Ehrmann – 200 g v různých příchutích, který vás díky obsahu proteinu zasytí. Vyzkoušet můžete i Dezert pudink protein Zott (v akci za 28 Kč) nebo Dezert pudink High protein Milbona (za 27 Kč).
Žena s mužem si ke snídani připravují v mixéru ovocné smoothie wavebreakmedia / Shutterstock.com

Jaké potraviny do zdravé snídaně nepatří?

Je řada potravin, které by se po ránu v našem jídelníčku objevit raději neměly. Mezi takové patří například potraviny příliš tučné, slazené či obsahující hodně soli, které při konzumaci na lačný žaludek mohou tělu uškodit. Vyhněte se proto snídaním ve fast foodu a nezdravým průmyslově zpracovaným potravinám.

Müsli a nejrůznější snídaňové cereálie jsou potravinářskými společnostmi v reklamách prezentovány jako ideální zdravá snídaně. Jedná se však pouze o lživý marketing, protože právě tyto potraviny jsou plné cukru a nezdravých látek a našemu tělu příliš neprospívají.

Smoothie – tip na zdravou snídani

Nestíháte snídat, nebo nemáte hned po ránu chuť na jídlo? Během chvilky si pomocí smoothie makeru připravíte zdravou snídani, kterou si můžete dopřát na cestě do práce nebo až v ní.

Jak udělat opravdu výživné smoothie? Samotné ovocné smoothie vás zasytí jen na chvíli, pokud však do mixéru přidáte vločky, mléko nebo třeba protein, uděláte si ze svého nápoje plnohodnotnou snídani, se kterou vydržíte až do oběda.

  • Tip: Syrovátkový protein nemusíte shánět pouze ve specializovaných obchodech s fitness výživou. Například je pořídíte v drogeriích nebo speciálních odděleních v hypermarketech.
Banánovo-avokádové smoothie s matchou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-avokádové smoothie s matchou

Dopřejte si banánovo-avokádové smoothie s matchou, které vás dokonale zasytí a nabije energií. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ideální tedy ve dnech, kdy spěcháte.

Banánovo-avokádové smoothie s matchou

Výběr smoothie makeru

Při výběru smoothie makeru se zaměřte zejména na objem nádoby a zda daný výrobek disponuje náhradními lahvemi, které byste si mohli vzít s sebou z domova. Mezi oblíbené u uživatelů patří například:

  • Nutribullet NB907W koupíte v Planeo za 1 890 Kč.
  • SENCOR SBL 7178BK automatický mixér na smoothie vitamin+ mají na e-shopu Sencor za 999 Kč.
  • Aktuálním hitem je SILVERCREST KITCHEN TOOLS Přenosný smoothie mixér SSMA 67 B2 v Lidlu za 399,90 Kč.

Zdroj: vyvazenezdravi.cz, kupi.cz