Rychlý velikonoční beránek. Na odměření surovin v tomto receptu si vystačíte s hrnkem

Upečený velikonoční beránek s výzdobou Anna Kolásková

Velikonoce jsou za rohem, a to znamená jediné – ve většině českých domácností se bude péct. Beránek, mazanec, jidášky nebo třeba velikonoční nádivka. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte toho našeho. Ingredience se odměřují hrnkem, takže v troubě může být už do 15 minut. Tak vzhůru do fofr-pečení.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Jak dlouho trvá upéct beránka?

Tohoto beránka zvládnete vyrobit opravdu tryskem. Nečeká vás žádné složité kynutí, tření nebo zadělávání těsta. Všechny ingredience jednoduše smícháte dohromady, nejdřív mokrou, poté suchou část. Když si vezmete na pomoc robota, těsto vymícháte do 15 minut – a beránek se peče maximálně 60 minut, do 75 minut tedy můžete být na stole. To je skoro bez práce!

Forma na beránka na trávě NikkiFa / Shutterstock.com

Jak velký hrnek vybrat?

Připravte si obyčejný hrnek, ideálně běžný s obsahem zhruba 250–300 ml. Čím větší hrnek použijete, tím více těsta budete mít. Pokud byste použili obrovský, např. 500ml hrnek, navyšte počet vajec a dalších přísad.

Těsto vystačí na větší beránkovou formu. Pokud by vám však zbylo, nelamte si s tím hlavu a dejte ho upéct do formiček na muffiny nebo do formy na bábovku.

Kde koupit formu na beránka?

Formu na beránka prodávají jak větší supermarkety, tak samozřejmě internetové obchody. Formy se nejčastěji vyrábějí z keramiky, méně často ze silikonu. Prodává je například Tescoma, Orion nebo Potten & Pannen.

Hrnkový recept na velikonočního beránka

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1,5 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek pšeničné mouky hladké
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 0,5 hrnku řepkového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
Upečený velikonoční beránek s výzdobou Anna Kolásková

Postup pečení

  1. Formu na beránka si vymažte máslem a vysypejte hladkou nebo polohrubou moukou. Postupujte pečlivě, vymažte důkladně všechny záhyby beránka, ať jde po upečení snadno vyklopit.
  2. Troubu si předehřejte na 175 stupňů.
  3. V míse vyšlehejte 3 vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. V robotu to trvá zhruba 5 minut. Na střídačku k nim pak přidávejte olej s mlékem, míchejte na nízké otáčky.
  4. Obě mouky prosejte a smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Po částech zapracujte do těsta.
  5. Nakonec přidejte rum a vanilkový prášek, případně další libovolné ingredience. Hodí se kousky čokolády, nasekané ořechy, rozinky namočené v rumu, strouhaný kokos nebo kakao.
  6. Těsto nalijte do větší formy na beránka, zaklopte druhou částí a pečte přibližně 50–60 minut na 175 stupňů. Pod beránka dejte raději plech, kdyby vám těsto utíkalo. Propečenost zkontrolujte špejlí.
  7. Po upečení vyklopte na talíř a nechte vychladnout.
Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše

Jak ozdobit beránka?

Kolem krku beránkovi uvažte mašli a přidejte květy nebo čokoládová velikonoční vajíčka. Beránka můžete také pocukrovat nebo polít rozpuštěnou čokoládou. A jarní pastva pro oči je hotová!

Zdroj: Anna Kolásková