Víte, co čím nahradit v kuchyni? Místo kypřícího prášku soda, místo vajec chia semínka

Ingredience na pečení Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Pečete koláč a najednou zjistíte, že vám v lednici chybí vejce nebo kypřící prášek? Přestože nejlepší variantou by bylo skočit pro ně do obchodu, občas nemáte tu možnost, a tak si musíte pomoci s tím, co najdete ve vašich domácích zásobách. Vejce snadno nahradíte banánem nebo ovesnými vločkami, cukr jakýmkoli jiným sladidlem a kypřící prášek jedlou sodou. Poradíme vám i další triky, co čím nahradit v kuchyni.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Čím nahradit vejce?

Upéct koláč bez vajec je téměř nemožné, protože v těstě slouží jako spojovací materiál a zároveň kypřidlo. Pokud je nemáte, musíte si proto poradit jinak. Je-li v receptu 3 a více vajec, není možné je uspokojivě nahradit a vy musíte vyrazit do obchodu.

Jedno vejce lze však snadno nahradit například dvěma lžícemi jablečného pyré, půlkou rozmixovaného banánu, dvěma lžícemi ovesných vloček, želatinou, agarem či třemi lžícemi arašídového másla. Při obalování řízků můžete vejce nahradit pivem. Polévková lžíce mletých lněných semínek, případně chia semínek, smíchaná se třemi lžícemi vody, nahradí vejce také velmi spolehlivě.

Když už musíte do krámu pro vejce, vybírejte ty v akci

Sladit lze nejen cukrem

Potřebujete do receptu moučkový cukr? Stačí umlít, případně podrtit v hmoždíři, cukr krystalový. Náhradu hnědého cukru zase získáte smícháním bílého cukru s melasou, případně použijte nerafinovaný řepný cukr, který má též hnědou barvu.

Vanilkový cukr si můžete vyrobit doma – stačí uchovávat obyčejný řepný cukr ve sklenici s půlkou vanilkového lusku. Pokud doma nenajdete ani zrnko cukru, ve většině receptů jej můžete nahradit jakýmkoli jiným sladidlem – medem, čekankovým, javorovým či agávovým sirupem.

Žena sype mouku na talíř Ptashkimenko / Shutterstock.com

Místo kypřícího prášku jedlá soda

Kypřící prášek už podle názvu dodává moučníkům nadýchanost. Pokud jej však doma nemáte nebo vám jeho „ocásek” v dezertech vadí, snadno jej nahradíte hned několika surovinami, které máte běžně doma. Ač je to zvláštní, plnohodnotnou náhradou kypřícího prášku je například alkohol, a to rum nebo brandy. Stačí tři lžíce a vznikne stejně nadýchaný koláč jako s „prdopečem".

Dobrou náhradou bude také jedlá soda, a to v poměru jedna lžička na půl kila mouky, či vinný kámen, kterého se používá asi 16 gramů na ½ kg mouky. Použít lze také šlehaná vejce – bílek šlehejte se lžící ledové vody a špetkou soli, žloutek naopak se lžící horké vody.

Máslo nelze nahradit margarínem!

Máslo má v těstě na starost jemnější konzistenci, lepší chuť, nadýchanost a křehkost. Tyto vlastnosti mu propůjčuje vysoký obsah tuku, ideálně 82 %, zbytek je voda a mléčná sušina. I proto jej nelze nahradit margarínem, který obsahuje velké množství vody. Máslo lze uspokojivě nahradit rostlinným olejem, ať už slunečnicovým nebo řepkovým, použitelné je i zralé rozmačkané avokádo, tučný řecký jogurt či jablečné pyré.

Ingredience na pečení - mouka, máslo, mléko, sůl olepeshkina / Shutterstock.com

Nahradit lze i mléčné výrobky

Pokud během pečení zjistíte, že vám chybí bílý jogurt, použijte zakysanou smetanu, podmáslí, řecký nebo kokosový jogurt. Platí to i obráceně – zakysanou smetanu nahradí bílý jogurt. Smetanu ke šlehání nahradí ⅔ hrnku mléka a ⅓ hrnku změklého másla.

Místo tvrdého tvarohu lze použít rozmixované tofu se třemi lžícemi mléka. Použijete-li rostlinné mléko, jde i o vhodnou variantu pro vegetariány. Klasické mléko lze nahradit rostlinnou alternativou, kterou vyrobíte téměř ze všech ořechů a semen. Stačí je namočit, rozmixovat a přecedit přes plátýnko.

Zkuste rozmačkané avokádo místo másla

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Místo čokolády pudink či kakao

Pokud při pečení postrádáte čokoládu, místo každých 25 gramů použijte 3 lžíce holandského kakaa smíchaného se lžící tuku. Pokud čokoládu potřebujete na polevu, můžete použít čokoládové pecičky nebo si polevu vyrobte doma z kakaa a tuku. Do receptu patří čokoládový pudink? Perfektní náhradou pudinku může být 40 gramů kukuřičného škrobu a lžička hořkého kakaa.

Omáčku zahustí zelenina i ovesné vločky

Náhražky se však netýkají pouze pečení, i u vaření oběda se někdy setkáme s chybějící surovinou. Pokud vám chybí jíška pro zahuštění omáčky nebo polévky, buď přidejte tolik zeleniny, aby se rozvařila a omáčku zahustila, nebo přidejte krupici rozmíchanou v mléce, rozmačkanou bramboru, namočené rozmixované ovesné vločky či střídku chleba.