Letní dezerty, u kterých se nezapotíte. Žádné pečení, jen pár surovin a dobrota je na světě

Dvě skleničky s panna cottou s malinovým  přelivem a čerstvými malinami a borůvkami sweet marshmallow / Shutterstock.com

Letní dny přímo vybízejí k osvěžujícím dezertům, které nevyžadují zapnutou troubu. S trochou fantazie a pár ingrediencemi vytvoříte lahodné dobroty, jež potěší chuťové pohárky a zchladí v parných dnech. Připravte si je do sklenic nebo do formy a nechte přes noc vychladit. Druhý den si pak vychutnáte lehký zákusek ke kávě nebo jako sladkou odměnu. Které recepty jsme pro vás vybrali?

Přečtěte si také

Většině lidí vitamíny a doplňky stravy nefungují. Užívají je totiž špatně

Limetkový cheesecake

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 50 g másla (na korpus) + na vymazání formy
  • 500 g tvarohu
  • 150 g mascarpone
  • limetka
  • moučkový cukr

Postup:

Sušenky rozdrťte a vsypte do misky, do které přilijte rozpuštěné máslo. Směs promíchejte a zjistěte, zda má těsto správnou konzistenci a drží pohromadě. Dortovou formu vymažte máslem a na dno vložte pečicí papír.

Na dno formy dejte sušenkovou směs, umačkejte ji a vložte do lednice. Ve větší míse smíchejte tvaroh a mascarpone, přidejte šťávu z půlky limetky a lžíci nastrouhané kůry. Krém můžete dosladit podle libosti moučkovým cukrem. Z lednice vyndejte již ztvrdlý korpus a rovnoměrně na něj rozetřete krém. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Limetkový cheesecake v celku, jsou na něm kolečka limetek a vedle nůž, hrnek a utěrka Maria Medvedeva / Shutterstock.com

Čokoládovo-sušenkový chlebíček

Ingredience:

  • 350 g čokolády
  • 200 g sušenek
  • 90 g másla
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky skořice
  • kakao

Postup:

V kastrůlku přiveďte k varu smetanu s kousky másla, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Vmíchejte skořici a rozdrcené kousky sušenek. Vlijte do formy a nechte přes noc zchladnout. Poté opatrně vyklopte a poprašte kakaem. Podávejte pokrájené na plátky s krémem, zmrzlinou nebo ovocem dle libosti.

Panna cotta přelitá malinovou omáčkou, maliny, jahody, máta, lžička Francesco83 / Shutterstock.com

Panna cotta s malinovým přelivem

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 2 lžičky želatiny
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk
  • 250 g malin
  • 1 lžíce cukru
  • čerstvé maliny na dozdobení + lístky máty

Postup:

Do misky dejte dvě lžíce vody, vsypte želatinu a nechte odstát 10 minut. Smetanu, cukr a vanilku vložte do rendlíku a zahřejte pod bod varu. Vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit. Směs vlijte do formiček, které dejte přes noc do ledničky. Ovocný přeliv vyrobte rozmixováním malin a cukru a přelijte jím dezert.

Kostka tiramisu na talířku harexape / Shutterstock.com

Tiramisu

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 1 šálek silné kávy
  • 1 lžíce rumu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • kakao

Postup:

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a zlehka také sníh. Piškoty namáčejte do kávy s rumem a mlékem a vkládejte do jednotlivých skleniček nebo formy. Naneste část krému a znovu proložte piškoty. Poslední vrstvu zakončete krémem a nechte ztuhnout. Před podáváním posypejte kakaem.

Můžete také vyzkoušet variantu s jahodami a prokládat jednotlivé vrstvy plátky jahod a vršek dezertu ozdobit jahodami a mátou.

Tvarohový dort s jahodami a borůvkami Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Tvarohový ovocný dort

Ingredience:

  • 2 balení dětských piškotů
  • 2 tvarohy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 smetana ke šlehání
  • cukr moučka
  • kakao
  • oříšky
  • ovoce podle libosti (jeden druh kompotovaný)
  • strouhaný kokos
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Na dno formy vložte kulaté piškoty. Nachystejte si tři druhy ovoce (jedno z nich kompotované). Šťávou z kompotu pokapejte spodní patro piškotů a polovinu přichystaného ovoce vyložte na piškoty.

V míse ušlehejte smetanu, přidejte tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Část krému natřete na ovoce, naskládejte patro piškotů, přidejte zbytek ovoce a krému. Formu přikryjte fólií a dejte ztuhnout do lednice. Dort podávejte nakrájený na klínky, ozdobte kakaem, oříšky nebo zbylým ovocem.

Zdroj: Kupi