Upečený beránek je tradičním symbolem Velikonoc. Pokud si ale hlídáte váhu nebo hubnete, upečte si letos jeho odlehčenější variantu. Neobsahuje žádný cukr, naopak je plná šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých ořechů. Máme pro vás jednoduchý recept i pár dalších tipů, které vám pečení usnadní a beránek se vám vždy krásně povede.
Základ receptu tvoří kromě mrkve také špaldová mouka, kokosový olej a med. Pokud některou z těchto surovin nemáte nebo vám nevyhovuje, v receptu uvádíme také možné alternativy, kterými lze zmíněné suroviny nahradit. Ořechy a sušené ovoce můžete volit čistě podle své chuti a množství klidně přidat.
Kupte se slevou Kokosový olej bio Allnature.
Kokosový olej rozehřejte ve vodní lázni. Vejce vyšlehejte spolu s medem, olejem a bílým jogurtem a šťávou z citronu. Přidejte mrkev a znovu dobře promíchejte. Zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí a poté přisypte do mrkvové směsi a společně dobře promíchejte. Na závěr přidejte ořechy a sušené ovoce.
Formu vymažte kokosovým olejem, vysypte hrubou špaldovou či celozrnnou moukou a rozprostřete do ní připravené těsto. Pečte v předem předehřáté troubě při 180 °C asi 40–60 minut. Délka pečení závisí na typu formy, propečenost průběžně zkoušejte špejlí.
Kupte se slevou Olej ve spreji Fabio.
Nejlépe vedou teplo litinové, keramické nebo plechové formy, ve kterých se těsto peče rovnoměrně. Zejména silikonové formy mají někdy tendenci se připékat.
Formu vždy důkladně vymažte. Protože je především v oblasti hlavy dosti členitá, nejlepší je vymazávat změklým kokosovým olejem, prsty do všech záhybů.
Beránka nevyklápějte hned po dopečení – pokud máte čas, nechte jej ještě ve formě trochu vychladnout (formu můžete navíc zabalit do vlhké utěrky). Krásně se tak zpevní a nebudete riskovat jeho rozdrobení.