Jarní úklid organismu: S těmito 5 pomocníky z lékárny vyčistíte tělo a posílíte imunitu

Žena drží vitamín a usmívá se puhhha / Shutterstock.com

Předjaří je ideální doba na detoxikaci organismu. Čisticí proces je ale vhodné vyvažovat přidáváním vitamínů a minerálů. Následující doplňky stravy jsou přesně k tomu určené – a v tomto období, kdy na nás začíná dopadat už i jarní únava, navíc pomohou rozproudit energii. Zapomínat bychom navíc neměli ani na svou imunitu, která je vlivem chřipkové epidemie neustále v ohrožení.

Přečtěte si také

Jarní kolo Sbírky potravin vyneslo neuvěřitelných 467 tun zboží. Jak sobota probíhala v jednotlivých prodejnách?

1. Ostropestřec

Jestliže se rozhodnete udělat detoxikaci těla, každý výživový poradce vám doporučí začít u očisty jater – a právě k tomu slouží ostropestřec mariánský.

Jeho účinky pozitivně ovlivňují metabolismus jaterních buněk a celkové pročištění organismu, proto je vhodné užívat jej i preventivně. Dále je pak vhodný při léčbě sleziny, žlučníku, ledvin a kožních onemocnění (lupénka, ekzém, pigmentové skvrny…).

Čím tělu prospívá:

  • Přispívá ke správné funkci trávení a jater.
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost a činnost srdce.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Pomáhá od depresí a problémů se žlučníkem.

A jaké všechny prospěšné látky v něm nalezneme? Jsou to například vitamíny C a K, organické kyseliny a fytosteroly, vláknina, bílkoviny a cukry, minerální soli, flavonoidy či histamin.

Ženšen Jinning Li / Shutterstock.com

2. Ženšen

S přicházejícím jarem se spousta z nás potýká s nadměrnou únavou. Kromě úpravy jídelníčku a pitného režimu nám specialisté doporučují užívání ženšenu – často nazývaného „všehoj ženšenový“.

Tato bylina je člověku známá po staletí a pro organismus má mnoho přínosů. Ženšen je tradiční součástí čínské medicíny a lidového léčitelství, jeho účinky tak působí nejen na naše tělo, ale i duši. Užívá se zejména jeho kořen, který je mohutný a až 20 centimetrů dlouhý. Suší se a následně drtí, nebo paří v nálevu.

Ženšen pravý pomáhá:

  • Udržovat bdělost a potlačovat únavu.
  • Posilovat vitalitu organismu a imunitního systému.
  • Podporovat kognitivní funkce, paměť a krevní oběh.
  • Navodit psychickou stabilitu a pocit pohody.

3. Probiotika

Nadměrné pití kávy, alkoholu, kouření a konzumace potravy s vysokým obsahem soli vedou k překyselení organismu. Se zmírněním této „kyselosti“ nám pomohou probiotika (laktobacily), což jsou živé mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují ve střevech. Jsou tedy důležitou součástí imunitního a trávicího systému. Naše tělo je potřebuje doplnit také při dlouhodobějším užívání antibiotik.

Jsou prospěšná především pro:

  • Udržování správné činnosti imunitního systému.
  • Snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Normální činnost nervové soustavy, která ovládá fungování všech orgánů v těle.

Na trhu jsou dostupná probiotika ve formě kapslí, tablet nebo kapek vhodných i pro kojence.

Valašská kyselica
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Valašská kyselica

4. Vitamín D

Lidské tělo vitamín D získává přirozeně ze slunečního záření – ne nadarmo se mu přezdívá „sluneční vitamín“. Během zimních měsíců jej ovšem máme méně, a to kvůli omezenému pohybu na slunci. Schopnost vytvářet vitamín D v pokožce také klesá s věkem a denní příjem ze stravy pokrývá jen 10–20 % naší denní potřeby. Doporučuje se užívat v průběhu celého roku.

Jeho hlavní účinky:

  • Přispívá k udržení zdravého stavu kostí a zubů.
  • Napomáhá k normální funkci imunitního systému.
  • Podporuje udržení činnosti svalů.
  • Přispívá k normální hladině vápníku v krvi.
Potraviny bohaté na vitamín D Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

5. Omega-3

Omega 3 jsou polynenasycené mastné kyseliny – látky, které si lidské tělo nedokáže vytvořit samo a musí je přijímat v potravě. Říká se jim také esenciální mastné kyseliny.

Hlavním zdrojem omega 3 je rybí tuk (mořské ryby s větším obsahem tuku, jako je losos, makrela či sardinky), najdeme je však i v rostlinné stravě – lněné semínko, lněný olej, konopné semínko a konopný olej, chia semínka.

V čem jsou tělu prospěšné:

  • Napomáhají k dobré činnosti mozku.
  • Přispívají k udržení normálního stavu zraku.
  • Podporují správné fungování srdce.
  • Přispívají k udržení normálního krevního tlaku.

Nezapomínejte na pohyb a zdravou stravu

Užívání výživových doplňků a vitamínů je pro naše tělo bezesporu prospěšné. Je však nutné myslet na to, že ani jeden z výše zmíněných produktů není „samospásný“ a je potřeba brát je skutečně pouze coby podporu našeho zdraví. Bez zdravé stravy a přiměřeného pohybu nám naše tělo bohužel dobře sloužit nebude.

Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, nccih.nih.gov, mayoclinic.org, healthline.com