Jak vybrat tu nejlepší domácí vinotéku? Zaměřte se na správnou velikost, způsob chlazení i spotřebu energie

Ruka dává lahev do vinotéky Vershinin89 / Shuttestock.com

Jako všechno má i víno svůj pravý čas. Než na něj ovšem dojde řada, zaslouží si uchovávat ve správných podmínkách, aby vám pak nabídlo co možná nejlepší chuťový zážitek. Ty mu dokážete zajistit v domácí vinotéce – následující parametry vám pomohou vybrat tu správnou.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Řeč je celou dobu o speciálních chladničkách na víno, které slouží především k jeho správnému uskladnění. Poskytují mu vhodné teplotní podmínky, které jsou pro uchovávání vína klíčové. Úkolem správné teploty je ochrana vína před jeho znehodnocením – podobně, jako je tomu ve vinném sklípku.

Kam vinotéku umístit

Ještě než se pustíte do výběru nové vinotéky, zaměřte pozornost na místa, kterým je dobré se vyhnout. Jak už asi správně tušíte, chladničku na víno rozhodně neumisťujte na místa s přímým slunečním svitem. Přílišné světlo vínu totiž neprospívá. Pokud toužíte po prosklené vitríně, nevadí – jen při výběru prozkoumejte vlastnosti skla. Mělo by být opatřeno UV filtrem nebo speciálně tónováno.

Muž se ženou vybírají vinotéku v obchodě hedgehog94 / Shutterstock.com

Vícezónová vinotéka

Bílé, červené, růžové, suché, polosladké… Každé si žádá mírně odlišné podmínky skladování. Pokud máte rozmanité chutě, vsaďte na vícezónovou vinotéku. Ta vám umožní jednoduše nastavit teplotní okruh pro každou zónu podle toho, jaké druhy v ní máte.

Výhodná je ovšem i pro ty, kteří rádi spoléhají na jeden osvědčený druh vína. Kromě běžného krátkodobého uskladnění vám totiž vícezónová vinotéka nabízí i uskladnění dlouhodobé – v jiné zóně. Budete tak mít připraveno nejen dobré víno k okamžité konzumaci, ale dokonce i archivní víno pro výjimečné příležitosti.

Jak vybrat velikost vinotéky?

Než si určíte výši investici do vinotéky, popřemýšlejte, jakou velikost vlastně potřebujete. Kapacitu můžete určit jednoduše – pouvažujte o své spotřebě vína, četnosti návštěv a počtu osob v domácnosti. Prostě a jednoduše, vezměte si tužku a papír a udělejte si průměr: kolik lahví vína byste rádi doma uskladnili?

  • Vybírat lze z menších vitrín, kam se vejde do deseti lahví, avšak i praktičtějších prostorných vinoték s kapacitou až 30 lahví.
  • Pro fajnšmekry a opravdové milovníky vína jsou tu pak prostorné vinotéky s kapacitou do 80 lahví.

Chlazení a spotřeba energie

Na výběr máte dva základní typy vinoték – kompresorové nebo chlazené termoelektrickým článkem.

  1. Kompresorové lednice na víno mohou být o něco účinnější a méně náročné na spotřebu energie. Čím levnější model, tím může být hlučnější – i to je dobré sledovat, aby vás vinotéka neobtěžovala.
  2. Termočlánkové chlazení překvapí tichým chodem, avšak i tento způsob chlazení má nevýhody – například vyšší spotřebu energie a menší výkon.

Tip: Když už jsme u té spotřeby energie, je dobré zaměřit se také na energetický štítek. Skupina A vám, jak už jste zvyklí, říká, že se jedná o nejúspornější variantu přístroje.

Žena dává víno do vinotéky Lolostock / Shutterstock.com

Materiál polic

Ano, i na policích může záležet, když jde o víno. Na výběr totiž bývají vinotéky opatřené dřevěnými, ale i kovovými či drátěnými policemi. Ty dřevěné nejenže skvěle vypadají, jsou také nesmírně užitečné – právě dřevo pomáhá udržet vhodnou vlhkost.

A proč se lahve mají skladovat vodorovně? Je to kvůli korkové zátce, která by měla být stále v kontaktu s vínem, aby nevysychala a do vína tak nepronikl vzduch. Pokud se jedná o víno s běžným uzávěrem, pak může i libovolně stát – to umožňují některé vinotéky, do kterých je díky řešení možné vložit například otevřenou lahev vína nebo dekantér.

Další vybavení k vinotéce

I vinotéky disponují funkcemi, které zvyšují uživatelský komfort. Kromě LED osvětlení někteří milovníci vína ocení dotykové ovládání. K dostání je i další, více praktická výbava v podobě antibakteriální ochrany nebo filtru, který napomáhá eliminovat pachy. Šikovný může být i pomocník v podobě zámku, zejména pokud máte doma děti.

Svařené víno
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené víno

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.

Svařené víno

Jak správně skladovat víno?

A jaké podmínky potřebuje mok z hroznů, který je tak oblíbený? Kromě tmy vyžaduje víno konstantní teplotu a vlhkost. Ta se pohybuje okolo 65 až 80 %, teplota se ale různí podle druhu vína:

  • To červené potřebuje 15 až 18 °C.
  • Růžové a bílé víno uvítá 7–12 °C.
  • A máte-li zálusk na perlivé víno, uchovávejte ho při teplotě 8 až 10 °C.

A to nejlepší víno? To neskladujte. To si raději rovnou otevřete. Chvilku pro sebe si můžete vychutnat… třeba hned!

Zdroj: philco.cz, planeo.cz, zbozi.cz