Domácí valentýnská bonboniéra. Vyzkoušejte čokoládové pralinky, které chutnají lépe než ty z obchodu

Čokoládové pralinky v bonboniéře photopixel / Shutterstock.com

Dáváte před koupenými dárky přednost těm vlastnoručně a s láskou vyrobeným? Pokud navíc oba milujete čokoládu, vsaďte na domácí čokoládové pralinky. Překvapí vás hned dvakrát – poprvé tím, jak snadná je jejich výroba a podruhé svou senzační chutí a jemnou konzistencí. Úplně se rozplývají na jazyku, takže jakmile ochutnáte jednu, nebudete chtít přestat.

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Vyrobit si domácí čokoládové lanýže (anglicky chocolate truffles) je jednodušší, než jste si mysleli. Ve zkratce – stačí vyrobit čokoládovou ganáž, přidat do ní podle chutí další ingredience, nechat ji ztuhnout, vytvarovat kuličky a ty pak jen obalit v kakau. Zní to snadně, že? A taky je!

Recept na čokoládové pralinky či lanýže

Na domácí čokoládové lanýže vám stačí jen pár surovin. Základem je čokoláda – použijte opravdu kvalitní, která vám chutná. Hodí se mléčná, hořká i bílá – a máte-li rádi ochucené čokolády (s pomerančem, malinami, jahodami, karamelem), klidně použijte tabulku čokolády s příchutí. Projeví se to na výsledné chuti lanýžů. Tak jdeme na to!

Na ganáž použijte svou nejoblíbenější čokoládu

Co na ně potřebujete?

  • 225 g čokolády (2 tabulky) – pokrájené na kostičky
  • 120 ml tučné smetany (33%) – horké
  • na obalení: kakao, kokos, sekané vlašské oříšky, mleté pistácie... nebo cokoli vás napadne
Kuchař zdobí rozpuštěnou čokoládou pralinky stockcreations / Shutterstock.com

Jak si je vyrobit?

  1. Čokoládu na prkýnku nakrájejte na kostičky nebo si pomozte elektrickým sekáčkem. Poté ji nasypejte do středně velké misky.
  2. Smetanu si ohřejte v rendlíku – jakmile začne vřít, stáhněte plamen a nalijte ji na čokoládu.
  3. Nechte 3 minuty odstát a poté vymíchejte metličkou dohladka. Měla by vzniknout tekutá hladká čokoláda – neboli ganáž (francouzsky ganache).
  4. Zakryjte ganáž alobalem nebo fólií a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice. Čokoláda by měla zcela ztuhnout.
  5. Nyní kávovou lžičkou tvarujte kuličky a vyskládejte je na talíř. Nemusí být dokonale vytvarované, na to ještě bude čas později. Dejte je opět na 30 minut do lednice, aby ztuhly a dalo se s nimi lépe pracovat.
  6. Z lednice ztuhlým kuličkám lze právě teď finálně poupravit tvar – koulením mezi dlaněmi.
  7. Kuličky obalte v práškovém kakau, skořici, kokosu nebo mletých oříšcích a je hotovo. Pralinky skladujte v lednici.

Tipy navíc

Pokud si věříte a chcete se vrhnout na nefalšované plněné pralinky, přijdou vám vhod formy na pralinky. Prodává je například Banquet – stojí kolem 129 Kč.

Dalším tipem na nákup je forma na pečení ve tvaru srdce. Podívat se můžete na různorodou nabídku obchodů s domácími potřebami.

A pokud nechce kupovat nic navíc, využít můžete i kulatou formu na led.

Domácí pralinky můžete také plnit například domácím slaným karamelem nebo do nich jako překvapení vložit celou mandli či lískový oříšek.