10 romantických potravin, které fungují jako afrodiziakum a nesmí chybět na žádném valentýnském menu

Žena s mužem sedí u večeře a líbají se Lysenko Andrii / Shutterstock.com

Den sv. Valentýna u nás není sice tak rozšířený jako v zahraničí, využít ho coby záminku k romantické večeři ovšem nikdy není na škodu. Stačí pouze chytře zapojit pár vhodných surovin, které vykouzlí tu správnou romantickou náladu. Které to jsou a kterým byste se měli naopak raději vyhnout?

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Které potraviny fungují jako afrodiziakum?

K přípravě pokrmů pro váš zamilovaný večer je nejlepší zvolit takové potraviny, které jsou považovány za přírodní afrodiziaka. Posilují totiž produkci serotoninu (hormonu dobré nálady) v těle a navozují pocit uvolnění.

Zvyšují také produkci dopaminu, který zase odbourává stres. Jde například o ryby a mořské plody, mnohé druhy ovoce, zeleniny i pikantní koření.

1. Ryby a mořské plody

Kromě jiných cenných látek obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité nejen pro zdraví, ale i pro navození romantické nálady. Jedním z nejznámějších afrodiziak jsou bezesporu ústřice, ty ovšem nemusí být jednoduché sehnat. Bohatě vám proto postačí i filet z lososa.

Lívance s borůvkami a jahodami ve tvaru srdce Silvia ND / Shutterstock.com

2. Chilli papričky a zázvor

Chilli vám zaručeně rozproudí krev v žilách – i v těch nejcitlivějších místech. Navíc zrychluje metabolismus, takže se po jídle nebudete cítit tolik těžcí. Podobné účinky má také zázvor nebo skořice.

3. Jahody

Někdy se jim také přezdívá Venušiny plody. Obsahují velké množství manganu a zinku, který zvyšuje libido.

4. Celer

Zvyšuje mužskou potenci (za tímto účelem jej využívali již starověcí Egypťané) a obsahuje hormon androsteron, což je látka, po které se údajně cítíme více atraktivní.

Chřestové rizoto
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.

Chřestové rizoto

5. Chřest

Zelený i bílý chřest zvyšuje libido a u mužů taktéž podporuje potenci. Někteří na něj dokonce nedají dopustit ani při pálení žáhy. Navíc je skutečnou lahůdkou, která chuťově pozvedne vaše valentýnské menu o třídu výš.

6. Avokádo

Avokádo pro jeho afrodiziakální i energizující účinky používali v kuchyni už staří Aztékové. Taktéž obsahuje množství bílkovin i zdravých tuků.

7. Fíky

Jsou známým přírodním afrodiziakem díky spoustě vápníku, zinku a draslíku, které obsahují. Významně také podporují tvorbu serotoninu a zlepšují náladu.

Rozkrojené granátové jablko a zrníčka granátového jablka v miskách ve tvaru srdce j.chizhe / Shutterstock.com

8. Granátové jablko

Obsahuje plno vitamínů, antioxidantů a působí na hladinu testosteronu, čímž zvyšuje libido u žen i mužů.

9. Goji neboli kustovnice čínská

Pro své všestranné účinky je považována za jednu ze superpotravin. Mimo jiné působí jako afrodiziakum a pomáhá při léčbě neplodnosti.

10. Šafrán

Doporučuje se jako lék na deprese, skleslost a smutek a snížené libido. Při romantické večeři proto na toto koření života a dobré nálady nezapomeňte.

Jak jídla pro romantickou večeři připravovat a kombinovat?

Určitě se držte zásady, že všechna jídla by měla být lehká. Jako předkrm se hodí různé saláty, doplněné například zrníčky granátového jablka, goji, fíky, avokádem i jahodami (ty jsou výborné v kombinaci s rajčaty a bazalkou).

K hlavnímu chodu je určitě nejlepší zvolit již zmíněného lososa, ke kterému můžete jako přílohu podávat celerové pyré nebo vařený chřest lehce politý máslem. Vedle nešlápnete ani s lehkým šafránovým rizotem s mořskými plody nebo těstovinami.

Muž a žena sedí u romanticky prostřeného stolu, opírají se o sebe a v ruce drží sklenice s červeným vínem Ground Picture / Shutterstock.com

Chilli se skvěle páruje s tmavou vysokoprocentní čokoládou, která je také považována za afrodiziakum – takže čokoládový dezert nebo pěna posypaná špetkou chilli koření, doplněná navíc o jahody, fíky nebo granátové jablko, bude jako zakončení valentýnské večeře trefou do černého. Při vaření s čerstvými chilli papričkami ovšem nezapomeňte na rukavice, aby se váš večer neproměnil v peklo.

  • Tip: Ideální je připravovat romantická jídla v páře, aby byla co nejlehčí a zachovala si co nejvíce cenných látek. Praktickým pomocníkem je v tomto ohledu parní hrnec, ve kterém lze dělat více pokrmů naráz (maso, ryby, zeleninu apod.), čímž ušetříte spoustu času, který můžete věnovat své společnosti.
  • Nejlevnější parní hrnce pořídíte již kolem 700 Kč, dražší se pohybují v rozmezí 1 600–2 800 Kč. Při výběru se řiďte počtem i objemem jednotlivých nádob, jejich materiálem (plastové bývají náchylnější k prasknutí či trvalému zabarvení od potravin) i dalšími funkcemi (některé mají např. možnost mixování).
Valentýnské sněhové pusinky
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Snadný

Valentýnské sněhové pusinky

Nadýchané sněhové pusinky, kterými zaručeně zabodujete nejen na Valentýna, se vám budou doslova rozplývat na jazyku. Jsou křehoučké na povrchu a uvnitř krásně vláčné, vonící po malinách. Na přípravu nejsou vůbec náročné, mohou se do nich tedy pustit i začátečníci.

Valentýnské sněhové pusinky

A které potraviny vynechat?

Klasickým zabijákem romantiky je aromatický česnek a cibule. Raději se vyhněte také brokolici, kapustě a další zelenině, která způsobuje plynatost a nafouknutí. To stejné platí i o luštěninách. Zapomeňte také na těžká či smažená jídla a fast foody – vyvolávají únavu a zpomalují organismus. Ideální nejsou ani plísňové a jiné aromatičtější a těžší druhy sýrů či mléčné výrobky všeobecně.

Zdroje: healthline.com, webmd.com