Říká se, že červi jsou jídlem budoucnosti, a Evropská unie to očividně bere vážně. Brusel totiž právě odsouhlasil výrobu a používání moučky z moučných červů, která se suší UV zářením. Z téhle suroviny se pak budou vyrábět třeba těstoviny, koláče, chleba, housky i další pečivo.
Využití žlutých moučných červů v potravinářském průmyslu je zase o něco širší. Evropská komise dala v lednu zelenou mouce z celých moučných červů, konkrétně z potemníka moučného (Tenebrio molitor), která se vyrábí pomocí UV záření. Tato surovina se tak zařadila mezi takzvané „nové potraviny EU“, což je listina uvádějící potraviny nekonzumované (nebo velmi málo) před rokem 1997.
„Ve svém vědeckém stanovisku úřad dospěl k závěru, že prášek celých larev Tenebrio molitor ošetřený UV zářením je za navržených podmínek použití a při navrhovaných úrovních použití bezpečný,“ jak je uvedeno v novele zákona 2017/2470.
Už dříve bylo dovoleno vyrábět z moučných červů sušený nebo mražený polotovar, nyní EU schválila také používání moučky vyrobené s pomocí ultrafialových paprsků.
Následujících 5 let bude moct nové potraviny z potemníka moučného vyrábět francouzská společnost Nutri'Earth. Tato firma požádala orgány EU o výrobu žluté moučky už před více než 5 lety. V roce 2023 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecký posudek, že použití moučky vyrobené UV paprsky je bezpečné.
Přestože někteří europoslanci byli proti a bojovali proti používání této moučky, Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost Evropského parlamentu jejich návrh zamítl. Co se týče zpracování červů a dalších „nových potravin“ (viz níže), Evropská unie je má ve svém dlouhodobém programu.
Potemník moučný by se měl objevit v následujících letech v různých druzích potravin, především pak v pečivu.
„Prášek celých larev Tenebrio molitor, ošetřený UV zářením, splňuje podmínky pro uvedení na trh. Pro běžnou populaci je použitelný v chlebu a rohlících, koláčích, těstovinových výrobcích, výrobcích ze zpracovaných brambor, sýrech a sýrových výrobcích a ovocných a zeleninových kompotech,“ potvrzuje novela.
Moučka z potemníka má podle studií vysoký obsah bílkovin, který se v sušeném stavu pohybuje okolo až 50 %. Kromě bílkovin obsahuje přibližně 28 % tuků a 6 % vlákniny. Také v něm najdeme různé prospěšné aminokyseliny. Díky těmto nutričním hodnotám představuje moučka z Tenebrio molitor zajímavou potravinu „budoucnosti“.
Potemník moučný (Tenebrio molitor) je brouk z čeledi potemníkovitých a jeho larvy jsou známé právě jako mouční červi. Dospělí brouci dosahují délky 12–18 mm a mají oválně protáhlé, mírně zploštělé tělo s hnědočerveným až tmavě hnědým zbarvením.
Larvy, ze kterých se vyrábí moučka, jsou žlutohnědé až oranžové, dorůstají délky 25–30 mm a vyznačují se tmavšími kroužky na článcích těla. Přirozeně se vyskytují v prostředích bohatých na organický materiál, jako jsou sklady obilí, mlýny, pekárny nebo sýpky, a živí se zbytky obilovin a dalších rostlinných materiálů. Nicméně pro své využití jako krmivo například pro terarijní zvířata jsou často chováni uměle.
Mouční červi potemníka nejsou zdaleka první červivou potravinou na seznamu Evropské unie. Od roku 2021 povolil Brusel hned čtyři brouky/larvy, které považuje za alternativní zdroj bílkovin.
Jídlo se smí vyrábět i ze sarančete stěhovavého – zmraženého, sušeného nebo rozemletého na moučku – nebo z cvrčka domácího, opět v podobných skupenstvích. V roce 2023 přibyl na seznam ještě potemník stájový (Alphitobius diaperionus).
Takzvané „Nové potraviny“ jsou produkty, které se podle klasifikace EU významně nekonzumovaly před rokem 1997. Patří sem inovativní potraviny, produkty vzniklé moderními technologiemi nebo tradiční potraviny z jiných částí světa, jako jsou semínka chia, šťáva z ovoce noni nebo právě potraviny ošetřené UV zářením. Každá nová potravina musí být bezpečná a nutričně minimálně srovnatelná s těmi, které nahrazuje. Každý produkt prochází před uvedením na trh důkladným hodnocením, aby byl bezpečný.
Co si o zařazení speciální moučky z moučného červa na seznam povolených surovin myslíte? Napište nám do diskuze, jestli vám červí potraviny vadí, či ne.
Zdroje: Kupi.cz, Evropská unie, Evropská komise, EU news, NCBI