Chodíte do obchodu pro luštěniny, hummus, miso nebo mák? Už letos má začít platit nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která se zaměří na rozdílnou kvalitu těchto potravin. Díky tomu budeme mít zase o něco větší jistotu, že za své peníze dostaneme opravdu kvalitní výrobky. Na které potraviny přesně se tahle změna vztahuje? A co všechno se má v obchodech změnit?
Spotřeba luštěnin mezi zákazníky roste. Ať už v podobě tradičních druhů, nebo stále populárnějších cizrnových či (fermentovaných) sójových výrobků. Jedním z důvodů může být nejen všeobecná snaha populace stravovat se zdravěji, ale také stoupající trend rostlinného stravování, v němž jsou luštěniny významným zdrojem bílkovin. V neposlední řadě jsou tyto plodiny poměrně levnou, přesto výživnou a sytou surovinu, která je nedílnou součástí naší české kuchyně i mnoha zahraničních.
Hummus pochází z arabské kuchyně a je skvělý jako předkrm, svačina nebo hlavní jídlo, záleží jen na množství a na zvolených přílohách. Příprava je jednoduchá, stačí na ni jen pár surovin a výkonný mixér – v momentě si pak můžete pochutnávat na lahodném krému. Pojďte ho s námi vyzkoušet.
Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky máte hotový během chvilky, skvěle se tedy hodí jako rychlá večeře. Jeho chuť si můžete vyladit různými druhy listových salátů nebo čekanky natrhanými na kousky. Tento lahodný salát je zdravý a ideální pro ty, kdo preferují lehčí jídla.
S rostoucí nabídkou produktů na trhu však přichází také problém jejich různorodé kvality, jak upozornilo Ministerstvo v souvislosti s plánovanou změnou vyhlášky o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich. Do té nově zahrnulo definici i doposud chybějících (či nedostatečně specifikovaných) potravin, jako je cizrnový hummus, miso pasta nebo okara (drť ze sójových bobů vznikající jako vedlejší produkt při jejich zpracování, používaná nejen ve sladké i slané orientální či veganské kuchyni).
Příkladem může být například populární hummus, který je považovaný za zdravější typ potraviny. Základem jeho receptury by měla být zejména cizrna plná prospěšných bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Přesto dnes můžete v obchodech narazit na výrobky, které jí obsahují pouze ze třetiny a zbytek tvoří voda, oleje a jiné složky. Což také výrazně ovlivňuje nutriční složení. A ne každý zákazník si je takové skutečnosti vědom.
„Konkrétně definice hummusu je navržena jako ‚pomazánka vyrobená z převažujícího podílu cizrny a ze sezamové pasty‘. Doposud se výrobek označený jako hummus mohl na trhu vyskytovat o značně variabilních hodnotách obsahu cizrny, proto bylo vhodné do vyhlášky definici doplnit s tím, že obsah cizrny ve výrobku převažuje,“ vysvětlil pro Kupi.cz Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.
Nová vyhláška také upraví požadavky pro miso pastu, která je nyní definována jako sójový výrobek. Na rozdíl od hummusu se ale vyrábí i z jiných surovin a rozšířená nabídka může nyní na trhu chybět. Díky legislativní úpravě by v tomto případě měli zákazníci najít na pultech větší výběr podobných produktů.
„Definice je upravena tak, aby bylo možné uvádět na trh i alternativy tohoto výrobku z jiných luštěnin, například z cizrny, hrachu. Tyto výrobky mohou být alternativou pro spotřebitele, kteří mají alergii na sóju,“ doplnil dále pro Kupi.cz Bílý.
V neposlední řadě se novinka dotkne i požadavků na kvalitu máku, respektive na dodržování limitů pro opiové alkaloidy. Ačkoliv je totiž Česká republika největším producentem modrého máku na světě, objevují se na našem trhu dovozové výrobky, v nichž se kvalitní semena míchají s levnějšími technickými. Legislativní úprava by pak měla zamezit tomu, aby v nákupních košících zákazníků končily výrobky s nadlimitním obsahem opiových alkaloidů.
Chystaná vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich by měla vejít v platnost v polovině letošního roku.
Zdroje: Ministerstvo zemědělství, Bezpečnost potravin, Zákony pro lidi