Všichni moc dobře víme, že jídlo často „jíme“ nejdřív očima. Živé barvy jako červená a oranžová dokážou pořádně nabudit chuť k jídlu. Barva tak často rozhoduje nejen o tom, jestli nás potravina vůbec zaujme, ale i o tom, jestli si ji nakonec koupíme. Není proto divu, že se v potravinářství barví bonbony, želé a další sladké dobroty, kterým děti jen těžko odolají. A teď je na místě si položit otázku: Jaká barviva jsou pro naše zdraví v pořádku a kterým bychom se měli radši vyhnout?
Potravinářská barviva
Na seznamu „Éček“, tedy potravinářských přídatných látek, jsou barviva označena čísly 100–199. Barviva dodávají výrobkům požadovanou barvu. „Za barviva jsou považovány přípravky získané z potravin a dalších jedlých materiálů z přírodních zdrojů extrakcí fyzikální nebo chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení pigmentů vzhledem k výživovým nebo aromatickým složkám,“ uvádí příloha I nařízení (ES) č. 1333/2008 a vyhláška 130/2010 Sb. Ministerstva zemědělství. Kromě výše uvedeného se barviva používají na výrobu másla, margarínu, chleba a pekařských výrobků, masných výrobků a alkoholických nápojů. Mezi oblíbená barviva patří například karoten, karamel nebo annatto.
Barviva z přírodních zdrojů
- E 100 žlutý kurkumin – přírodní barvivo žluté nebo oranžové barvy. Nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.
- E 160a oranžový karoten – hojně se používá v sýrech, margarínech, také k barvení olejů, zmrzlin, jogurtů a pudinků. Taktéž ho najdeme v kosmetice, lécích, ale i krmivech pro zvířata.
- E 150 hnědý karamel – karamel je zdravotně nezávadný, ale často se používá k přibarvování chleba, zejména celozrnného pečiva, které se pak vydává za zdravější verzi.
- E 120 košenila – dodává jogurtům a dezertům červený nádech.
Pozor, že je něco přírodní, neznamená, že je to zdravé. Konkrétně košenila se vyrábí z práškových schránek hmyzu a při nadměrné konzumaci způsobuje mnoho zdravotních neduhů, proto je vhodné vybírat produkty barvené kapsanthinem E 160c a lykopenem E 160d.
Při výběru barviva je třeba zohlednit typ produktu, do kterého se mají zavádět, způsob zpracování a stabilizace, druh balení a podmínky skladování. Je to z toho důvodu, že přírodní barviva jsou méně odolná vůči světlu, oxidačním procesům a kyselinám.
Art Kozlov / Shutterstock.com
Škodlivým barvivům se raději vyhněte
- E 102 tartrazin – používá se v cukrářském průmyslu, přidává se do hrachu a kukuřice, želé, likérů, džemů, cereálií, hořčice a práškových polévek. Může způsobit problémy s koncentrací a nespavostí.
- E 104 chinolinová žluť – používá se jako barvivo do zmrzliny, sycených nápojů, želé a bonbonů proti kašli. Může vyvolat alergické reakce.
- E 110 žluť SY – používá se jako barvivo do ovocných likérů, marcipánu a dalších cukrovinek. Může způsobit dušnost, kopřivku a vyrážku.
- E 123 amarant – používá se k výrobě sušenek a želé v prášku. Najdeme ho také v alkoholických nápojích, kaviáru a zavařeninách z černého rybízu. Má mutagenní účinek. Přípustný denní příjem je 0,5 mg/kg tělesné váhy.
- E 124 košelinová červeň A – najdeme ho v nápojích, zmrzlinách, dortech, želé v prášku, džemech a také v práškových polévkách. Má stimulační účinek. Přípustný denní příjem tohoto barviva je 4 mg/kg tělesné váhy.
- E 129 červeň Allura AC – v potravinářském průmyslu se přidává do nápojů, cukrovinek (zejména piškotů), cereálií, krup a čokoládových sušenek. Zvyšuje příznaky astmatu a může být karcinogenní.
- E 131 patentní modř – tmavě modré barvivo, které je v České republice povoleno k barvení potravin, například želé. V USA a Austrálii je toto barvivo zakázáno.
- E 132 indigotin – najdeme ho ve sladkých nápojích, sladkostech a zmrzlině. Má karcinogenní účinek.
- E161g kanthaxanthin – růžové barvivo se přidává do kandovaného ovoce a ozdob na dorty, dále k barvení rybích prstů, zmrzliny, marshmallow, ale i marinád. Hromadí se ve vrstvách kůže a může způsobit nežádoucí kožní reakce.
- E 173 hliník – používá se především ke zdobení dortů. Může způsobit Alzheimerovu chorobu, onemocnění ledvin a plic a je také toxický pro oběhový, reprodukční a nervový systém.
Larysa Shcherbyna / Shutterstock.com
Barviva musí být uznána EU
Každá přísada, tedy i barviva, musí být schválena ke spotřebě Evropskou komisí, včetně registrace mezinárodním systémem číslování INS (International Numbering System). Pokud je v tomto systému daná složka registrována, neměla by být zdraví škodlivá.
TIP! Vyznat se v záplavě „Éček“ může být pro někoho složité. Využijte mobilní aplikaci s názvem FÉR potravina, která obsahuje přes 14 000 potravin s fotografií, složením a nutričními informacemi.
Zdroje: Kupi.cz, SZPI, Fér potravina, Potraviny info