Éčka, která se používají na barvení potravin: Pozor, některá z nich jsou horší než konzervanty

Barevné lentilky a sušenky s lentilkami MShev / Shutterstock.com

Všichni moc dobře víme, že jídlo často „jíme“ nejdřív očima. Živé barvy jako červená a oranžová dokážou pořádně nabudit chuť k jídlu. Barva tak často rozhoduje nejen o tom, jestli nás potravina vůbec zaujme, ale i o tom, jestli si ji nakonec koupíme. Není proto divu, že se v potravinářství barví bonbony, želé a další sladké dobroty, kterým děti jen těžko odolají. A teď je na místě si položit otázku: Jaká barviva jsou pro naše zdraví v pořádku a kterým bychom se měli radši vyhnout?

Přečtěte si také

Svetr z kvalitního materiálu zahřeje a vydrží roky. Jaký vybrat a čemu se vyhnout obloukem?

Potravinářská barviva

Na seznamu „Éček“, tedy potravinářských přídatných látek, jsou barviva označena čísly 100–199. Barviva dodávají výrobkům požadovanou barvu. „Za barviva jsou považovány přípravky získané z potravin a dalších jedlých materiálů z přírodních zdrojů extrakcí fyzikální nebo chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení pigmentů vzhledem k výživovým nebo aromatickým složkám,“ uvádí příloha I nařízení (ES) č. 1333/2008 a vyhláška 130/2010 Sb. Ministerstva zemědělství. Kromě výše uvedeného se barviva používají na výrobu másla, margarínu, chleba a pekařských výrobků, masných výrobků a alkoholických nápojů. Mezi oblíbená barviva patří například karoten, karamel nebo annatto.

Barviva z přírodních zdrojů

  • E 100 žlutý kurkumin – přírodní barvivo žluté nebo oranžové barvy. Nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.
  • E 160a oranžový karoten – hojně se používá v sýrech, margarínech, také k barvení olejů, zmrzlin, jogurtů a pudinků. Taktéž ho najdeme v kosmetice, lécích, ale i krmivech pro zvířata.
  • E 150 hnědý karamel – karamel je zdravotně nezávadný, ale často se používá k přibarvování chleba, zejména celozrnného pečiva, které se pak vydává za zdravější verzi.
  • E 120 košenila – dodává jogurtům a dezertům červený nádech.

Pozor, že je něco přírodní, neznamená, že je to zdravé. Konkrétně košenila se vyrábí z práškových schránek hmyzu a při nadměrné konzumaci způsobuje mnoho zdravotních neduhů, proto je vhodné vybírat produkty barvené kapsanthinem E 160c a lykopenem E 160d.

Při výběru barviva je třeba zohlednit typ produktu, do kterého se mají zavádět, způsob zpracování a stabilizace, druh balení a podmínky skladování. Je to z toho důvodu, že přírodní barviva jsou méně odolná vůči světlu, oxidačním procesům a kyselinám.

Člověk drží rozkrojený tmavý chléb Art Kozlov / Shutterstock.com

Škodlivým barvivům se raději vyhněte

  • E 102 tartrazin – používá se v cukrářském průmyslu, přidává se do hrachu a kukuřice, želé, likérů, džemů, cereálií, hořčice a práškových polévek. Může způsobit problémy s koncentrací a nespavostí.
  • E 104 chinolinová žluť – používá se jako barvivo do zmrzliny, sycených nápojů, želé a bonbonů proti kašli. Může vyvolat alergické reakce.
  • E 110 žluť SY – používá se jako barvivo do ovocných likérů, marcipánu a dalších cukrovinek. Může způsobit dušnost, kopřivku a vyrážku.
  • E 123 amarant – používá se k výrobě sušenek a želé v prášku. Najdeme ho také v alkoholických nápojích, kaviáru a zavařeninách z černého rybízu. Má mutagenní účinek. Přípustný denní příjem je 0,5 mg/kg tělesné váhy.
  • E 124 košelinová červeň A – najdeme ho v nápojích, zmrzlinách, dortech, želé v prášku, džemech a také v práškových polévkách. Má stimulační účinek. Přípustný denní příjem tohoto barviva je 4 mg/kg tělesné váhy.
  • E 129 červeň Allura AC – v potravinářském průmyslu se přidává do nápojů, cukrovinek (zejména piškotů), cereálií, krup a čokoládových sušenek. Zvyšuje příznaky astmatu a může být karcinogenní.
  • E 131 patentní modř – tmavě modré barvivo, které je v České republice povoleno k barvení potravin, například želé. V USA a Austrálii je toto barvivo zakázáno.
  • E 132 indigotin – najdeme ho ve sladkých nápojích, sladkostech a zmrzlině. Má karcinogenní účinek.
  • E161g kanthaxanthin – růžové barvivo se přidává do kandovaného ovoce a ozdob na dorty, dále k barvení rybích prstů, zmrzliny, marshmallow, ale i marinád. Hromadí se ve vrstvách kůže a může způsobit nežádoucí kožní reakce.
  • E 173 hliník – používá se především ke zdobení dortů. Může způsobit Alzheimerovu chorobu, onemocnění ledvin a plic a je také toxický pro oběhový, reprodukční a nervový systém.
Barevné cereálie v misce s mlékem Larysa Shcherbyna / Shutterstock.com

Barviva musí být uznána EU

Každá přísada, tedy i barviva, musí být schválena ke spotřebě Evropskou komisí, včetně registrace mezinárodním systémem číslování INS (International Numbering System). Pokud je v tomto systému daná složka registrována, neměla by být zdraví škodlivá.

TIP! Vyznat se v záplavě „Éček“ může být pro někoho složité. Využijte mobilní aplikaci s názvem FÉR potravina, která obsahuje přes 14 000 potravin s fotografií, složením a nutričními informacemi.

Zdroje: Kupi.cz, SZPI, Fér potravina, Potraviny info