Všichni moc dobře víme, že jídlo často „jíme“ nejdřív očima. Živé barvy jako červená a oranžová dokážou pořádně nabudit chuť k jídlu. Barva tak často rozhoduje nejen o tom, jestli nás potravina vůbec zaujme, ale i o tom, jestli si ji nakonec koupíme. Není proto divu, že se v potravinářství barví bonbony, želé a další sladké dobroty, kterým děti jen těžko odolají. A teď je na místě si položit otázku: Jaká barviva jsou pro naše zdraví v pořádku a kterým bychom se měli radši vyhnout?
Na seznamu „Éček“, tedy potravinářských přídatných látek, jsou barviva označena čísly 100–199. Barviva dodávají výrobkům požadovanou barvu. „Za barviva jsou považovány přípravky získané z potravin a dalších jedlých materiálů z přírodních zdrojů extrakcí fyzikální nebo chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení pigmentů vzhledem k výživovým nebo aromatickým složkám,“ uvádí příloha I nařízení (ES) č. 1333/2008 a vyhláška 130/2010 Sb. Ministerstva zemědělství. Kromě výše uvedeného se barviva používají na výrobu másla, margarínu, chleba a pekařských výrobků, masných výrobků a alkoholických nápojů. Mezi oblíbená barviva patří například karoten, karamel nebo annatto.
Pozor, že je něco přírodní, neznamená, že je to zdravé. Konkrétně košenila se vyrábí z práškových schránek hmyzu a při nadměrné konzumaci způsobuje mnoho zdravotních neduhů, proto je vhodné vybírat produkty barvené kapsanthinem E 160c a lykopenem E 160d.
Při výběru barviva je třeba zohlednit typ produktu, do kterého se mají zavádět, způsob zpracování a stabilizace, druh balení a podmínky skladování. Je to z toho důvodu, že přírodní barviva jsou méně odolná vůči světlu, oxidačním procesům a kyselinám.
Art Kozlov / Shutterstock.com
Larysa Shcherbyna / Shutterstock.com
Každá přísada, tedy i barviva, musí být schválena ke spotřebě Evropskou komisí, včetně registrace mezinárodním systémem číslování INS (International Numbering System). Pokud je v tomto systému daná složka registrována, neměla by být zdraví škodlivá.
TIP! Vyznat se v záplavě „Éček“ může být pro někoho složité. Využijte mobilní aplikaci s názvem FÉR potravina, která obsahuje přes 14 000 potravin s fotografií, složením a nutričními informacemi.
Zdroje: Kupi.cz, SZPI, Fér potravina, Potraviny info