Nechali jste máslo příliš dlouho v lednici a teď je tvrdé jako kámen místo toho, aby mělo pokojovou teplotu? Vyzkoušejte osvědčené triky, díky kterým máslo rychle změkne na ideální konzistenci, aby se vám s ním snadno pracovalo.
Recepty, které obsahují máslo, se dělí na ty, do kterých je potřeba tuhé studené máslo, a na ty, kam se doporučuje dávat máslo pokojové teploty. Na to si ale musíte vzpomenout včas a vyndat ho v pravou chvíli, aby mělo možnost změknout. Pokud je máslo zmrzlé na kost, protože jste ho měli v mrazáku, můžete čekat taky několik hodin a je dost možné, že takový prostor nemáte.
Hodí se proto znát triky, jak docílit másla pokojové teploty za zlomek času, aniž byste ho museli dávat do mikrovlnky (i když i ta funguje) nebo rozehřívat na plotně. Osvojte si tyto chytré triky a už nikdy nebudete muset zdlouhavě čekat na to, až máslo povolí.
Pokud na poslední chvíli zjistíte, že je do receptu třeba dát máslo povolené, ale nemáte čas ho nechat měknout, zkrátka ho rozpustíte. A tady bývá často kámen úrazu, protože rozpuštěné máslo a pouze povolené máslo má jiné vlastnosti, proto se může stát, že se vám celkový recept vůbec nepovede a na vině bude pouze tento jeden nevinný krok. Vždy dodržujte recept a pokud je v ingrediencích psáno, že potřebujete měkké máslo, raději ho použijte v této formě.
Pokud jste právě vytáhli ztuhlé máslo, vytáhněte si i hrneček. Velikost hrnku zvolte podle toho, jaké množství másla budete potřebovat. Odkrojte potřebný kus, dejte ho na talířek a přiklopte ho nahřátým hrníčkem. Nechte takto pár minut a jakmile odklopíte, můžete pracovat s měkkým máslem. Samozřejmě, že čím větší je kus másla, tím déle bude trvat, než povolí. Stejně tak bude tento trik fungovat s miskou, kterou využijete, když budete rozehřívat třeba celou kostku másla.
Nelíbí se vám trik s hrnečkem, protože nechcete, aby máslo povolilo až moc? Vytáhněte škrabku na brambory a máslo naškrábejte. Malé kousky másla lépe povolí a například těsto se vám bude lépe zpracovávat. Stejně tak můžete použít struhadlo, na kterém máslo nastrouháte, nebo kráječ na sýr, který funguje podobně jako škrabka a máslo „nakrájí“ na velmi tenké plátky.
Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.
Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!
Tento tip je pro zkušené, kteří mají odvahu a odhad, a využijete ho ve chvíli, kdy něco opakovaně pečete a máte teplou troubu (pozor, ne příliš teplou). Do trouby stačí kus másla vložit a počkat, než povolí. Pokud si nejste jisti, zda není trouba ještě příliš horká, vložte do ní ruku a jednejte dle pocitu. Měli byste cítit příjemné mírné teplo.
Potřebný kus másla dejte do sáčku (nejlépe uzavíratelného) a pomocí válečku ho rozválejte a různě pomačkejte. Pokud je máslo hodně ztuhlé, budete muset vyvinout poměrně velkou sílu.
Jednoduchý způsob, kterým docílíte požadovaného výsledku. Stačí na tři minuty zapnout mikrovlnku s hrnkem vody a po uplynutí doby vyměnit hrnek za talířek s máslem (ideální je nakrájené). Po deseti minutách budete mít krásně změklé máslo, připravené k použití.
Pamatujte, že máslu nesvědčí časté změny teplot, proto se vyvarujte opakovaného měknutí másla a následného vracení do lednice.
Zdroj: autorský článek Kupi.cz ze zkušeností redaktorky