5 tipů, jak prát sportovní oblečení

Žena sedí před pračkou a zatíná ruce, vedle ní leží koš plný prádla Krakenimages.com / Shutterstock.com

Pokud pravidelně sportujete, hemží se vaše skříň určitě mnoha sportovními kousky, zpravidla složených ze směsí syntetických materiálů, vlny či bambusových vláken. A jelikož vás dokáže funkční oblečení ochránit proti větru i dešti či skvěle vstřebat pot, nejde obvykle o levnou záležitost. Aby vám vydrželo a posloužilo léta, je třeba ho prát s rozmyslem. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Je nejvyšší čas postarat se o muškáty. Víte, jak na to, aby vám dělaly radost brzy a dlouho?

1. Sportovní oblečení perte odděleně a třiďte materiály

Zatímco běžné prádlo se před praním třídí na barvy, sportovní perte dohromady. Jediné, na co se zaměřte, jsou materiály – doporučuje se prát zvlášť syntetické materiály a vlnu + bambus.

  • Krok č. 1: Sportovní oblečení roztřiďte na syntetické materiály a vlnu, jelikož potřebují různé prací prostředky. Obraťte oblečení naruby a zapněte všechny kapsy (kvůli poškození potisků, barev a případné deformaci zipů).
Nakupte si prací prostředky výhodně

2. Před praním ošetřete skvrny

Než zavřete víko pračky, zkontrolujte, jestli není vaše sportovní prádlo znečištěné. Jelikož budete prát jen na 30 °C, je třeba skvrnám pomoci před samotným praním. Skvrny od bláta, trávy či potu namydlete žlučovým mýdlem. Dobrý tip, jak ušetřit čas, je také žlučové mýdlo ve spreji – stačí ho nastříkat na skvrny a nechat 10 minut působit.

  • Krok č. 2: Skvrny na sportovním oblečení (od bláta, trávy, potu...) předeperte žlučovým mýdlem v kostce nebo ve spreji. Nechte 10 minut působit, bláto případně propláchněte, a můžete prát.
Vypořádejte se i s tou nejhorší špínou

3. Perte ve speciálních pracích gelech

Pracích prostředků je dnes na trhu spousta. Můžete si vybrat ekologické i neekologické varianty, případně si vyrobit vlastní prací gel, například podle návodu v tomto našem článku. Na sportovní oblečení se nicméně vyplatí používat prací gel na sportovní prádlo v ekologické variantě.

Tipy na nákup pracích gelů

Prací gely na sportovní prádlo nabízí snad každý výrobce. Například Jelen vyrábí Prací gel na sport a pot (od 169 Kč), Perwoll zase nabízí Prací gel sport (169 Kč za 2,8 l). Denkmit (prodává dm) dodává Prací gel na syntetické prádlo Fresh Sensation za cenu 70 Kč. A v neposlední řadě Tierra verde nabízí Prací gel z mýdlových ořechů na funkční sportovní textil, od 179 Kč za 1 l.

  • Krok č. 3: Syntetický textil vyperte v pracím gelu na funkční prádlo na 30 °C na program Sport/Fitness/Outdoor nebo na program jemné prádlo. Nepoužívejte aviváž, ta totiž narušuje strukturu vláken. Vlněné prádlo vyperte v prostředku na vlnu v programu na ruční praní/jemné prádlo podle štítků na oblečení. Rovněž nepoužívejte aviváž.
Žena drží vyprané prádlo VGstockstudio / Shutterstock.com

4. Sportovní textil sušte bez sušičky mimo přímé slunce

Po vyprání funkční prádlo nedávejte do sušičky, jelikož by mohla narušit strukturu jeho vláken a deformovat je. Raději všechny kousky nechte volně vyschnout. Možností je více – zavěste je na sušák bez kolíčků nebo využijte oblá ramínka. Textil z bambusu či vlny případně jen položte na sušák, aby se oblečení nedeformovalo.

  • Krok č. 4: Funkční textil nechte volně vyschnout na věšáku (na ramínkách, zavěšené bez kolíčků, položené na sušáku atd.) mimo přímé slunce – sluneční paprsky vedou k blednutí látek.

5. Sportovní prádlo nežehlete

Po usušení může sportovní prádlo putovat rovnou do skříně. Žehlení není třeba, naopak může funkčním materiálům uškodit. Vždy sledujte štítky na oblečení, které vás navedou, jak při praní postupovat.