Kvalitní sójovou omáčku v obchodech prozradí etiketa. Na co si dát při nákupu pozor

Asijská jídla bez sójové omáčky? To by nešlo PublicDomainPictures / Pixabay

V obchodě se můžete setkat se třemi typy sójových omáček. Pro někoho, kdo ji hledá prostě jen proto, protože se nachází v jeho receptu, může být tato problematika tak trochu matoucí. Ony tři typy jsou klasická sójová omáčka, tamari a nefermentovaná sójová omáčka. Jak se vlastně od sebe navzájem liší?

Přečtěte si také

Kde se vyplatí koupit v rámci Black Friday iPhone, chytré hodinky či televizi? Aktuální přehled slev
Kde se vyplatí koupit v rámci Black Friday iPhone, chytré hodinky či televizi? Aktuální přehled slev

Sójová omáčka se vyrábí ze sójových bobů a pšenice

Klasická sójová omáčka se vyrábí půl na půl ze sójových bobů a pšenice. Než se tyto suroviny přemění na omáčku, uplyne několik měsíců, během nichž společně s ostatními přísadami projdou několika výrobními procesy, které vyžadují spoustu času.

Výsledkem je potom chuťově velmi výrazná, fermentovaná, aromatická omáčka. Dávejte si ale velký pozor, pokud se s ní chystáte vařit. Její chuť se totiž zahříváním na vyšší teplotu vytrácí.

Pohlídejte si tu kvalitní v akci

Tamari se vyrábí ze sójových bobů a bývá bezlepková

Ačkoli na první pohled vypadá tamari stejně jako sójová omáčka, je jiná. Vyrábí se totiž buď jen ze sójových bobů, anebo s příměsí menšího množství pšenice – takže na rozdíl od sójovky bývá často bezlepková. Stejně jako ona ovšem i tamari podléhá při výrobě fermentaci.

Výsledkem několikaměsíčního výrobního procesu je fermentovaná omáčka s velmi bohatou, avšak jemnější chutí. Na rozdíl od sójové omáčky se pak chuť tamari ani vařením při vysokých teplotách nevytrácí.

Tamari se vyrábí ze sójových bobů a bývá tak bezlepková Євген Литвиненко / Pixabay

Nefermentovaná sójovka má umělou chuť a hořký ocásek

Třetím typem sójové omáčky je omáčka nefermentovaná, které se také říká zkratkou HVP sójová omáčka. Zkratka HVP znamená, že produkt pochází z hydrolyzované rostlinné bílkoviny. Se sójovou omáčkou či tamari toho nicméně nemá příliš společného. Snad jen vzhled.

Nefermentovaná sójová omáčka vzniká chemickým procesem za pomoci hydrolyzovaného rostlinného proteinu. Výroba netrvá měsíce, ale pouze pár dnů. Chuť této omáčky je výrazná a štiplavá, avšak umělá a má nahořklý ocásek.

Na rozdíl od obou předešlých omáček, které žádná éčka neobsahují, tento typ sójovky éčka obsahuje. V závislosti na značce může jít například o E621 (L-glutaman sodný), E627 (Guanylan sodný), E631 (Inosinan sodný), E440 (Pektiny), E150d (Amoniak sulfitový karamel), E415 (Xanthan) apod.

Sójovka, to je základ asijské kuchyně

Jak v obchodě vybrat dobrou sójovou omáčku?

Je to jednoduché – všechno vám poví etiketa výrobku. U pravé sójové omáčky bude napsáno jen voda, sójové boby, pšenice a sůl. Tamari pak bude obsahovat opět vodu, sójové boby a sůl, tentokrát ale bez pšenice.

Na etiketě však může být uvedena i aspergillusoryza, což je plíseň, která se využívá při fermentaci sójových bobů. Někteří výrobci ji tam uvádějí, jiní ovšem nikoli. Důležité je nicméně vědět, že pokud chcete koupit kvalitní sójovou omáčku, musíte kupovat tu fermentovanou, která je bez éček.

Na vaření je vhodnější tamari, její chuť totiž nemizí ani při vysokých teplotách ariasmelissa / Pixabay

Vyšší cena jako spolehlivé vodítko, že kupujete pravou sójovou omáčku

Fermentované sójové omáčky (např. Kikkoman, Pearl River Bridge Premium, Sunfood apod.) jsou však výrazně dražší (necelých 80 Kč za 150 ml v akci za Kikkoman) než nefermentované (např. Vitana, která teď v akční ceně Lidl stojí 19,90 za 160 ml) – což je další vodítko, které vám pomůže koupit tu pravou. Pokud si ale budete hlídat cenové akce, hodně ušetříte.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz