1/0
Plněná vejce pocházejí z polské kuchyně, kde se na svátečním stole objevují již po generace. Přestože se může zdát, že jejich příprava je složitá, opak je pravdou. Jemná vaječná nádivka, čerstvé bylinky a křupavá strouhanka vytvářejí neodolatelnou kombinaci. Ať už hledáte novou inspiraci pro rodinnou oslavu nebo chcete oživit tradiční menu, plněná vejce ve skořápkách budou vždy skvělou volbou.
Vejce uvařte natvrdo tak, že je ponoříte do vroucí vody a necháte vařit asi 9 minut. Po uvaření je ochlaďte studenou vodou a nechte vychladnout.
Pomocí ostrého nože opatrně rozkrojte vejce na dvě poloviny podélně, přičemž je důležité rychle a opatrně provést řez, aby se skořápky nepoškodily.
Po rozkrojení očistěte okraje skořápek od malých úlomků. Poté lžičkou opatrně vyjměte vnitřní obsah vajec (bílky a žloutky) a přendejte do mísy. Skořápky si nechte, budou sloužit jako nádoba pro nádivku.
Nasekejte bílky a žloutky na drobné kousky a přidejte je do misky. Poté přimíchejte nasekanou petrželku, kopr, změklé máslo, špetku soli a pepře. Vše dobře promíchejte, dokud se nevytvoří hladká směs.
Takto připravenou nádivku pečlivě naplňte zpět do skořápek a lehce ji upěchujte. Každou skořápku s nádivkou obalte ve strouhance na straně, kde je náplň.
Rozehřejte máslo na pánvi a smažte vejce s nádivkou, strouhankou dolů, až budou krásně zlatavá a křupavá.
Podávejte je teplé jako předkrm nebo studené jako netradiční chuťovku.
Líbil se vám recept Plněná vejce ve skořápkách? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.