1/0
Šťavnatá žemlovka s rebarborou a jemným vanilkovým krémem vás okouzlí svou chutí a svěžestí. Kromě staršího sladkého pečiva a růžové rebarbory budete potřebovat několik jednoduchých surovin, abyste z ní udělali skutečně slavnostní dezert, který se bude vyjímat na každém stole. Jedná se o jednoduchý recept ideální pro jarní dny, kdy je rebarbora v plné sezóně.
Vložte 50 g cukru do velké pánve a přidejte 100 ml vody spolu s trochou citronové a pomerančové šťávy. Nechte rozpustit, až vznikne sirup.
Přidejte kousky rebarbory do sirupu a vařte 1 minutu. Otočte a vařte další minutu. Rebarboru vyjměte a sirup ponechte stranou. Nechte vychladnout.
Spojte mléko, smetanu, vanilkový lusk a citrusovou kůru v hrnci a na mírném ohni zahřejte k varu.
Smíchejte zbylý cukr s pudinkovým práškem, přidejte 1 vejce a rozšlehejte. Přimíchejte další vejce a žloutek. Zalijte horkou mléčnou směsí a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladký krém.
Vymažte zapékací nádobu máslem, nakrájejte pečivo na plátky a rovněž je namažte máslem. Skládejte je střídavě s rebarborou do nádoby.
Přes sítko nalijte krém přes pečivo a rebarboru a nechte 30 minut nasáknout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací nádobu postavte do hlubšího pekáče, přidejte horkou vodu a pečte 35–40 minut, dokud pečivo nenabobtná a krém neztuhne.
Podávejte s rebarborovým sirupem nebo hustou smetanou.
Líbil se vám recept Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.