Rajčatová polévka k zavaření

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
14. října

Máte víc rajčat, než co zvládnete spotřebovat? Proměňte je v zásobu rajčatové polévky, kterou si můžete vychutnat po celou zimu. Tento jednoduchý a rychlý recept oceníte hlavně v chladných měsících, kdy stačí polévku vyndat ze spíže a během chvilky ohřát. Polévka je lehká a dietní, plná skvělé chuti čerstvých rajčat, což z ní dělá perfektní volbu pro ty, kteří chtějí zůstat fit. Navíc je jednoduché ji vylepšit dle vašich preferencí.

Recept

  • 1

    Olivový olej rozehřejte v hrnci a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne.

  • 2

    Přidejte nasekaný česnek a kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostky. Restujte ještě 3 minuty.

  • 3

    Doplníme bobkový list, rajčata a vývar. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.

  • 4

    Vařte na mírném ohni 10 minut, aby se chutě propojily. Vyjměte bobkové listy.

  • 5

    Rozmixujte polévku tyčovým mixérem dohladka.

  • 6

    Horkou polévku nalijte do sterilizovaných sklenic a dobře uzavřete. Sterilujte 20 minut při 85 °C.

  • 7

    Sklenice nechte vychladnout a uložte do spíže na několik měsíců.

Zajímavé tipy
  • Přidejte při vaření bazalku nebo tymián pro intenzivnější vůni.
  • Pro pikantní variantu přimíchejte kousek chilli.
  • Polévku lze použít jako základ pro omáčku na těstoviny – stačí ji zredukovat.
  • Pro lepší uchování zásob sterilizujte víčka převařením a sklenice umyjte vařící vodou.
  • Vyzkoušejte také cuketu naloženou v oleji na zimu podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Rajčatová polévka k zavaření? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.