Sedmikráskový sirup

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 21 Kč
Redakce Kupi.cz
29. dubna
Sedmikráskový sirup ve sklenici položené na dřevěném prkénku se lžící. Kupi.cz

Jaro je v plném proudu a s ním přichází ideální čas na výrobu domácího sedmikráskového sirupu nabitého zdravím! Na rozdíl od kupovaných šťáv, které bývají drahé a často obsahují umělé přísady, nám příroda nabízí čistou a dostupnou alternativu přímo z trávníků. Sedmikrásky, které teď hojně rostou, jsou bohatým zdrojem vitaminů a látek s protizánětlivým účinkem. Stačí si vyhradit přibližně hodinu a podle jednoduchého receptu si můžete připravit chutný sirup, který nadchne celou rodinu.

Recept sedmikráskový sirup vás vyjde na 21 Kč za 1 porci.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 21 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Natrhejte přibližně 500 květů sedmikrásek. Vyhýbejte se místům u silnic a chráněným oblastem, kde je sběr zakázán.

  • 2

    Doma květy důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili nečistot.

  • 3

    Opláchnuté květy vložte do hrnce a přelijte je 500 ml horké vody. Přidejte na plátky nakrájený omytý bio citrón. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte směs 24 hodin odpočívat na chladném místě.

  • 4

    Během macerace se do vody postupně uvolní účinné látky, vůně a vitamíny ze sedmikrásek – to dodá sirupu jeho charakteristickou chuť a aroma.

  • 5

    Po uplynutí 24 hodin přeceďte směs přes čisté plátýnko do jiného hrnce. Sedmikrásky dobře vymačkejte, abyste získali co nejvíce šťávy.

  • 6

    Do přecezené tekutiny nasypte 500 g krystalového cukru. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přiveďte k varu a vařte přibližně 3–5 minut.

  • 7

    Pro lepší trvanlivost přilijte do horkého sirupu malého panáka rumu. Sirup ihned plňte do předem vysterilizovaných, čistých sklenic.

Zajímavé tipy
  • Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Jestliže však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.
  • Vyzkoušejte si také vyrobit kopřivový sirup nebo pampeliškový med podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Sedmikráskový sirup? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.