Královecké klopsy

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 112 Kč
Redakce Kupi.cz
14. května
Královecké klopsy servírované s bramborem přelité omáčkou s kapary na bílém talíři. Ilustrační foto: Thomas Francois / Shutterstock.com

Vyzkoušejte si doma připravit tradiční německou delikatesu, která vás okouzlí svou jemnou chutí a rafinovaností. Königsberger Klopse, neboli Královecké klopsy, jsou šťavnaté masové kuličky vařené ve vývaru a servírované s lahodnou smetanovou omáčkou s kapary. Tento pokrm se skvěle hodí pro slavnostní oběd nebo večeři, když chcete překvapit rodinu či hosty něčím výjimečným.

Recept královecké klopsy vás vyjde na 28 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 112 Kč.

Ingredience

Masové kuličky

Vývar

Omáčka

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 112 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Masové kuličky

  • 1

    Na másle osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, dokud nezměkne a nezíská sklovitý vzhled. Poté ji nechte vychladnout.

  • 2

    Rohlíky nakrájejte na malé kostky a vložte do mísy. Zalijte je smetanou nebo mlékem a nechte nasáknout.

  • 3

    K namočenému pečivu přidejte vejce, vychladlou cibuli, mleté maso, sardelovou pastu, hořčici, nasekanou čerstvou petržel, citronovou kůru z půlky citronu, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte rukama, aby se ingredience dobře propojily.

  • 4

    Z připravené směsi vytvarujte kuličky o velikosti golfového míčku.

Vývar

  • 1

    Do velkého hrnce nalijte masový vývar a bílé víno, přiveďte k varu. Přidejte rozpůlenou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře.

  • 2

    Do vroucí tekutiny vložte masové kuličky v jedné vrstvě. Ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte je mírně probublávat asi 10 minut. Poté je opatrně vyjměte děrovanou lžící a vývar přeceďte.

Omáčka

  • 1

    V jiném hrnci rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přilévejte asi 300 ml přecezeného vývaru, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte ji k varu a vařte přibližně 10 minut.

  • 2

    Do omáčky přidejte citronovou šťávu z půlky citronu a důkladně promíchejte.

  • 3

    V misce rozmíchejte žloutek se zakysanou smetanou. Postupně přidávejte po lžících horkou omáčku, aby se směs zahřála bez sražení (temperovala se). Poté ji vmíchejte zpět do omáčky.

  • 4

    Omáčku dochuťte další citronovou šťávou a případně solí. Nakonec přidejte kapary a vložte zpět masové kuličky, aby se v omáčce prohřály.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Královecké klopsy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.