Vyzkoušejte si doma připravit tradiční německou delikatesu, která vás okouzlí svou jemnou chutí a rafinovaností. Königsberger Klopse, neboli Královecké klopsy, jsou šťavnaté masové kuličky vařené ve vývaru a servírované s lahodnou smetanovou omáčkou s kapary. Tento pokrm se skvěle hodí pro slavnostní oběd nebo večeři, když chcete překvapit rodinu či hosty něčím výjimečným.
Na másle osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, dokud nezměkne a nezíská sklovitý vzhled. Poté ji nechte vychladnout.
Rohlíky nakrájejte na malé kostky a vložte do mísy. Zalijte je smetanou nebo mlékem a nechte nasáknout.
K namočenému pečivu přidejte vejce, vychladlou cibuli, mleté maso, sardelovou pastu, hořčici, nasekanou čerstvou petržel, citronovou kůru z půlky citronu, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte rukama, aby se ingredience dobře propojily.
Z připravené směsi vytvarujte kuličky o velikosti golfového míčku.
Do velkého hrnce nalijte masový vývar a bílé víno, přiveďte k varu. Přidejte rozpůlenou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře.
Do vroucí tekutiny vložte masové kuličky v jedné vrstvě. Ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte je mírně probublávat asi 10 minut. Poté je opatrně vyjměte děrovanou lžící a vývar přeceďte.
V jiném hrnci rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přilévejte asi 300 ml přecezeného vývaru, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte ji k varu a vařte přibližně 10 minut.
Do omáčky přidejte citronovou šťávu z půlky citronu a důkladně promíchejte.
V misce rozmíchejte žloutek se zakysanou smetanou. Postupně přidávejte po lžících horkou omáčku, aby se směs zahřála bez sražení (temperovala se). Poté ji vmíchejte zpět do omáčky.
Omáčku dochuťte další citronovou šťávou a případně solí. Nakonec přidejte kapary a vložte zpět masové kuličky, aby se v omáčce prohřály.
Líbil se vám recept Královecké klopsy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.