1/0
Pickles znamená krátce kvašená zelenina pomocí bakterií mléčného kvašení. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, enzymů a probiotik. Pomáhá vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme nejen pro dobré trávení, ale také pro silnou imunitu.
Zelí najemno nakrouháme.
Mrkve oškrábeme a nastrouháme na struhadle nahrubo.
Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky.
Zeleninu promícháme se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny.
Necháme asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu.
Občas promícháme a promačkáme.
Nyní naplníme zeleninou větší zavařovací sklenici, ve které bude pickles kvasit. Každou vrstvu upěchujeme.
Druhou menší zavařovací sklenici, která pasuje do hrdla větší zavařovací nádoby, vložíme dovnitř velké zavařovací sklenice. Tím se přiklopí zelenina a zatížíme ji, aby hladina šťávy sahala nad dno menší sklenice, která slouží jako těžítko.
Zeleninu neuzavíráme vzduchotěsně. Necháme kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 7 dní. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce.
Zeleninu průběžně čistou lžičkou ochutnáváme, a jakmile vám už chutná, zastavíme kvasný proces přemístěním sklenice do lednice.
Zakryjeme sklenici potravinářskou fólií nebo víčkem. Pickles vydrží v lednici i několik týdnů.
Líbil se vám recept Pickles? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.