Pickles

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
28. března
Pickles v černé misce spolu s malou a velkou zavařovací sklenicí naplněnou strouhaným zelím s mrkví a cibulí (pickles), položeno na šedé utěrce, vidlička postavena na černé misce, bílé pozadí Ilustrační foto: kormirinka / Shutterstock.com

Pickles znamená krátce kvašená zelenina pomocí bakterií mléčného kvašení. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, enzymů a probiotik. Pomáhá vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme nejen pro dobré trávení, ale také pro silnou imunitu.

Ingredience

Recept

  • 1

    Zelí najemno nakrouháme.

  • 2

    Mrkve oškrábeme a nastrouháme na struhadle nahrubo.

  • 3

    Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky.

  • 4

    Zeleninu promícháme se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny.

  • 5

    Necháme asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu.

  • 6

    Občas promícháme a promačkáme.

  • 7

    Nyní naplníme zeleninou větší zavařovací sklenici, ve které bude pickles kvasit. Každou vrstvu upěchujeme.

  • 8

    Druhou menší zavařovací sklenici, která pasuje do hrdla větší zavařovací nádoby, vložíme dovnitř velké zavařovací sklenice. Tím se přiklopí zelenina a zatížíme ji, aby hladina šťávy sahala nad dno menší sklenice, která slouží jako těžítko.

  • 9

    Zeleninu neuzavíráme vzduchotěsně. Necháme kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 7 dní. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce.

  • 10

    Zeleninu průběžně čistou lžičkou ochutnáváme, a jakmile vám už chutná, zastavíme kvasný proces přemístěním sklenice do lednice.

  • 11

    Zakryjeme sklenici potravinářskou fólií nebo víčkem. Pickles vydrží v lednici i několik týdnů.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Pickles? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.