Varenyky s bramborovou náplní

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
24. července 2023
Varenyky s bramborovou náplní, zdobené jarní cibulkou, servírované v bílém talíři Lamart.cz

Varenyky, někdy také vareniky neboli taštičky s bramborovou náplní patří k velmi oblíbeným ukrajinským pokrmům. Podávají se s velkým kopečkem zakysané smetany a skvěle se hodí k obědu i k večeři.

Ingredience

Těsto

Náplň

Příloha

Lamart
Sponzor receptu

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Nejprve si připravte těsto z mouky, vejce, soli a množství vody tak, aby vzniklo hladké těsto, které se bude dobře válet.

  • 2

    Po vypracování jej nechte krátce odpočinout.

Náplň

  • 1

    Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte v osolené vodě se solí doměkka. Poté je sceďte a rozšťouchejte.

  • 2

    Houby a cibuli nakrájejte na kostičky.

  • 3

    V pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte houby a všechno smažte dozlatova.

  • 4

    Do pánve přidejte brambory, vše poctivě osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte, sundejte z ohně a nechte vychladnout.

  • 5

    Těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce asi 2 mm, pomocí sklenice vykrajujte kolečka a skládejte na ně kopečky bramborové náplně. Těsto přeložte, aby vám vznikly půlměsíčky. Okraje dobře přimáčkněte.

  • 6

    Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s 1 polévkovou lžící soli. Do vroucí vody vložte varenyky a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud zůstanou přilepené ke dnu, odlepte je vařečkou.

  • 7

    Hotové varenyky vytáhněte děrovanou lžící a odložte do mísy s trochou roztaveného másla.

Příloha

  • 1

    Po uvaření můžete varenyky s bramborovou náplní ihned podávat. Povrch bohatě ozdobte zakysanou smetanou a můžete posypat čerstvou jarní cibulkou.

Zajímavé tipy

Místo bramborové náplně můžete použít kyselé zelí osmahnuté s cibulkou na oleji.

Líbil se vám recept Varenyky s bramborovou náplní? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.