Ratatouille

Čas přípravy: 50 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 20 Kč
Redakce Kupi.cz
15. listopadu 2023
Ratatouille v černém pekáčku, zdobené čerstvými bylinkami, vedle stroužky česneku, olivový olej a čerstvé pečivo Ilustrační foto: Maria_Usp / Shutterstock.com

Ratatouille je tradiční francouzské zeleninové jídlo z rajčat, cukety, lilku, papriky a cibule, dochucené nejrůznějšími bylinkami (bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn aj.). Podává se nejčastěji s pečivem. Připravte si jej doma a vykouzlete tu správnou středomořskou atmosféru.

Recept ratatouille vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 20 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 20 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Lilek, cibuli a rajčata nakrájíme na kostičky, papriku na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky.

  • 2

    Cukety rozkrojíme podélně a nakrájíme na půlcentimetrové kousky.

  • 3

    Ve středně velkém hrnci rozpálíme olivový olej, na něm necháme dozlatova opéct nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.

  • 4

    Zalijeme rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolíme, opepříme, promícháme a dusíme částečně odkryté asi půl hodiny. Přebytečná šťáva z rajčat by se měla během dušení odpařit, zelenina se tedy bude ke konci ještě trochu opékat, čímž získá výbornou nasládlou chuť.

  • 5

    Přidáme dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn.

  • 6

    Poté okamžitě stáhneme z ohně a podáváme horké s dokřupava opečenou bagetou nebo jiným pečivem.

Líbil se vám recept Ratatouille? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.