1/0
Kulajda je tradiční česká polévka plná poctivých surovin. Najdete v ní totiž houby, brambory, vajíčko, smetanu i kopr – výsledek však stojí za to. Její příprava je navíc rychlá, nemusíte se tedy bát, že v kuchyni strávíte celé dopoledne.
V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla. Přidáme ještě trochu oleje, abychom měli celé dno pokryté tukem.
Máslo zaprášíme 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou.
Do rozpálené jíšky přilijeme vařící vývar (nebo vodu) a metličkou vše rozšleháme.
Velkou hrst čerstvých hub předem orestujeme v rozpálené pánvi, poté houby přidáme do polévky.
Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.
Do polévky přilijeme tučnou smetanu.
Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem (cca 2–3 lžíce octa a 2–3 lžíce cukru).
Líbil se vám recept Kulajda? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.