Dýňovo-hruškový koláč

Časová náročnost: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Kousek dýňovo-hruškového koláče na bílém kulatém talíři, zdobený šlehačkou Ilustrační foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Tento dýňovo-hruškový koláč si jistě zamilujete. Skvěle se hodí jako moučník ke kávě nebo jen tak na snídani.

Ingredience

Těsto

Náplň

Postup přípravy

Těsto

  • 1
    Všechny suroviny prostě smícháte dohromady.
  • 2
    Těsto bude velice jemné a dobře se vám bude „mazat“ do připravené koláčové formy.
  • 3
    Jakmile těsto rozetřete stěrkou po formě, dejte jej odpočívat do lednice, protože teď si půjdete připravit dýňovou náplň.

Náplň

  • 1
    Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a odvažte si jí 500 gramů. Nakrájenou dýni uvařte v hrnci (škrábat ji nemusíte).
  • 2
    Jakmile dýně změkne, slijte vodu, nakrájejte si hrušku a přihoďte ji k uvařené dýni.
  • 3
    Nyní si vezměte ponorný mixér a suroviny umixujte do hladkého pyré.
  • 4
    Následně do pyré přimíchejte smetanu, tvaroh, cukr, koření, máslo a krátce povařte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí.
  • 5
    Nakonec přidejte čtyři žloutky a směs poté nalijte do připravené formy s těstem.
  • 6
    Teď už máte téměř hotovo. Koláč dejte do trouby na 180 °C a sledujte jeho okraje, dokud nebudou zlatavé a náplň tužší.
  • 7
    Pečení koláče trvá cca 50 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a uložte jej do lednice. Dobře vychlazený se nejen lépe krájí, ale také lépe chutná.
  • 8
    Finální úprava ta je už na vás. Jestli koláč ozdobíte šlehačkou, zakysanou smetanou anebo si připravíte dýňový krém, je čistě na vaší fantazii. Skvělý je i bez toho všeho okolo. Koláč můžete podávat například i s bylinkami.
Tip

Koláč je velice dobrý, ale zároveň hodně sytý. Krájejte proto menší kousky, přidat si můžete kdykoli.

Líbil se vám recept Dýňovo-hruškový koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.