Švestkový crumble s makovou drobenkou

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Švestkový crumble s drobenkou v černé kulaté zapékací misce. Ilustrační foto: Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Švestkový crumble s makovou drobenkou si jistě zamilujete. Pod křupavou drobenkou se totiž ukrývá velká porce šťavnatého ovoce, které zajisté nikdo neodolá.

Postup přípravy

  • 1
    Příprava je opravdu rychlá, proto si jako první předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si zapékací formu máslem.
  • 2
    Švestky nakrájejte na čtvrtky nebo šestiny a smíchejte s třtinovým cukrem, škrobem, vanilkou, šťávou z pomeranče, a pokud připravujete dezert pro dospělé, můžete zakápnout i slivovicí.
  • 3
    Takto připravenou směs rozprostřete na dno zapékací mísy.
  • 4
    Teď přijde řada na drobenku. Tuhé máslo prsty zpracujte s ostatními ingrediencemi (kromě mandlových lupínků, ty nechte nakonec na posypání) do konzistence drobenky.
  • 5
    Připravenou drobenkou hojně posypte švestky a na závěr přidejte i mandle.
  • 6
    Dejte do trouby a pečte zhruba 40–45 minut (de trouby). Hotový crumble poznáte podle toho, že ovoce pobublává a drobenka zezlátne.
  • 7
    Crumble můžete podávat se zmrzlinou jako dezert nebo ozdobený bílým jogurtem či zakysanou smetanou. Chuťově skvělý je ale i vychladlý.
Tip

Crumble lze připravit i ze švestek mražených, případně blum, takže když na něj dostanete chuť uprostřed zimy, můžete se směle pustit do pečení.

Líbil se vám recept Švestkový crumble s makovou drobenkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat