Ajvar

Časová náročnost: 4 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Ajvar ve sklenici a namazaný na pečivu, zdobený čerstvou petrželkou Ilustrační foto: Melica / Shutterstock.com

Ajvar je 100% veganská pochoutka, kterou si hravě připravíte i doma, stačí vám pečené papriky a lilek. Pro dochucení se používá hlavně cibule a česnek, ale také chilli, které mu dodá pikantní chuť. Někdo ho ale naopak preferuje na sladko nebo zvýrazňuje jeho chuť octem.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Vložte papriky i s lilky na plech s pečicím papírem a pečte zhruba půl hodiny.
  • 2
    Potom papriky oloupejte a ještě teplé je dejte do nádoby zakryté fólií, aby se zapařily.
  • 3
    Pak přidejte i vydlabanou dužinu z lilku a rozmixujte.
  • 4
    Směs přendejte do hrnce, osolte a okořeňte.
  • 5
    Zalijte směs olejem a můžete začít s „ohříváním“, které by mělo trvat zhruba tři hodiny. Nejde o vaření v pravém slova smyslu, protože nesmíte dosáhnout bodu varu. Udržujte tedy jen mírný plamen a neustále míchejte, než vznikne hustá pasta.
  • 6
    Nakonec ji nalijte do sklenic, které zavařte, aby ajvar vydržel alespoň několik měsíců.
Tip

Ajvar si můžete dát jako omáčku k masu, jako dip k hranolkům nebo jako pomazánku na chleba. Záleží jen na vaší fantazii.

Líbil se vám recept Ajvar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.