1/0
Quiche je tradiční francouzský druh slaného koláče. Je to jednoduchý, sytý pokrm s vynikající chutí. Hodí se hlavně jako předkrm, ale můžeme jej podávat i na večeři. Připravuje se většinou ze smetany a slaniny nebo šunky. Vyzkoušejte tento nejznámější quiche s názvem Lorraine.
Těsto si připravíme tak, že mouku a sůl prosejeme do velké mísy, pak po částech postupně vmícháváme máslo, dokud se nevytvoří sypká hrudkovitá směs.
Jedno vejce rozšleháme v hrnku, vmícháme ho do mouky a vypracujeme těsto.
Pokud se těsto drobí přidáme do něj lžíci vody. Zabalíme do fólie a necháme v lednici nejméně půl hodiny.
Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
Těsto rozválíme na větší kruh (o něco větší, než je koláčová forma).
Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak do ní vložíme těsto lehce přes okraje formy a zbylé těsto zařízneme.
Těsto uprostřed několikrát propíchneme vidličkou, pak na něj položíme list pečicího papíru a poklademe ho suchými fazolemi nebo rýží.
Zatížené těsto dáme předpéct na 10 minut, potom papír s fazolemi odstraníme a vrátíme formu ještě na tři minuty do trouby. Pak formu vyděláme z trouby a připravíme si náplň.
Slaninu si na mírném ohni osmažíme dozlatova.
V míse ušleháme dvě vajíčka, žloutky, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek, případně i strouhaný sýr ementál nebo gouda.
Na upečený korpus rozložíme slaninu a vše zalijeme smetanovou směsí.
Pečeme v horní části trouby asi 25 minut. Když do středu koláče píchnete špejli a náplň se nebude lepit, quiche je hotový.
Líbil se vám recept Quiche Lorraine? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.