1/0
Smrkové výhonky jsou malým zázrakem přírody, plné vitamínu C a skvělou přísadou nejen do salátů či dresinků, ale také do zdravého medu. Seznamte se s receptem na med z mladých smrkových výhonků, který zachytí jejich osvěžující chuť na delší dobu. Výhonky sbíráme od dubna do června. V nižších polohách rostou dříve, zatímco ve vyšších si musíme trochu počkat.
Propláchněte smrkové výhonky a zalijte je vodou. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 20–30 minut, dokud se neuvolní silice.
Odstavte vývar z plotny, přidejte nakrájený citron a nechte směs louhovat 24 hodin. Během louhování občas promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
Následující den vodu přeceďte do jiného hrnce a smrkové výhonky důkladně vyždímejte. Přidejte cukr a pomalu svařujte na mírném ohni, dokud nevznikne hustá medová hmota.
Ke konci přidejte kyselinu citronovou, což pomůže konzervovat výsledný med. Po zchladnutí med ještě trochu ztuhne.
Ještě horký med nalijte do čistých a suchých skleniček a několik hodin ponechte v obrácené poloze.
Hotový med uložte v lednici, kde vydrží opravdu dlouho.
Líbil se vám recept Smrkový med z mladých výhonků? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.