-
Do mísy kuchyňského robota nasypte 500 g hladké mouky.
-
Přidejte 110 g cukru krupice a zamíchejte, aby se ingredience spojily.
-
Uprostřed směsi udělejte důlek a vlijte do něj 250 ml vlažného mléka, do kterého přidejte špetku soli a podrobte 30 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek cca 15 min (v kvásku se budou dělat bublinky a zvětší svůj objem).
-
Do vzešlého kvásku přidejte vanilkový cukr, trochu citrónové kůry (prodává se sušená v obchodech mezi kořením) a 2 žloutky. Přisypte rozinky namočené v rumu (dle chuti) a 110 g změklého másla.
-
Zapněte kuchyňský robot a nechte ho zhruba 7 minut pracovat na střední otáčky. Těsto by se mělo odlepovat od mísy a mělo by být vláčné i na dotyk.
-
Těsto (můžete ho podsypat hladkou moukou) nechte v míse na teplém místě jednu hodinu kynout pod utěrkou.
-
Rozdělte si těsto na 6 stejných dílů (ideálně si těsto odvažte) a dlaněmi z hmoty vymodelujte šest koulí, které si připravíte na moukou vysypaný stůl.
-
Každý bochánek vyválejte na zhruba 30 cm dlouhý pramen a srovnejte si je vedle sebe do řady.
-
Spojte konce a zatižte si je nějakou dózou nebo sklenicí, aby se vám lépe pracovalo. Prameny si rozložte po třech a nechte mezi nimi místo.
-
Základem splétání vánočky ze šesti pramenů jsou překřížené ruce. Zkřižte je a uchopte poslední prameny z každé strany.
-
Ruce, ve kterých pevně držíte prameny, vraťte do přirozené polohy a držte je nad těstem.
-
Nyní přichází fáze splétání. Pramen v levé ruce položte na kraj směrem do středu ke dvěma pravým pramenům. Stejnou levou rukou uchopte z pravé strany krajní pramen a zvedněte ho nad prameny.
-
Pramen z pravé ruky položte na kraj směrem do středu levých dvou pramenů a pravou rukou uchopte levý pramen z krajní strany a zvedněte ho nad prameny.
-
Tento „kolébkový“ systém opakujte až do konce pramenů. Celý postup jsme vám natočili do našeho videoreceptu.