Vánočka s mandlovými plátky

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Náročný
Cena: 140 Kč
Redakce Kupi.cz
20. února 2023
Vánočka s mandlovými plátky, posypaná moučkovým cukrem, servírovaná na pečicím papíru na šedém plechu Lamart.cz

Vánočka s mandlovými plátky patří mezi tradiční vánoční recepty, připravit si ji však můžete i kdykoli jindy. Tajemství úspěšné vánočky je v kynutí – když ji necháte kvalitně vykynout, po upečení si můžete vychutnat lahodné sladké pečivo třeba k snídani.

Recept vánočka s mandlovými plátky vás vyjde na 35 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 140 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 140 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].
Lamart
Sponzor receptu

Postup přípravy

  • 1

    Do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed si udělejte důlek, do kterého nalijte 2/3 teplého mléka. Do mléka rozdrobte kvalitní čerstvé droždí a nechte chvíli kynout.

  • 2

    Vařečkou pak vše spojte v jednolitou řidší hmotu. Povrh poprašte hladkou moukou, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vykynout asi 35 minut.

  • 3

    Přidejte oba druhy cukrů, sůl, máslo, citronovou kůru a žloutky. Přilijte zbytek teplého mléka a znovu vypracujte v jednolitou hmotu. Když máte těsto vypracované, přidejte rozinky. Těsto nechejte opět vykynout asi 35 minut.

  • 4

    Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Válečkem na těsto vyválejte díly na placku. Hřbetem ruky vytvarujte placky na válečky asi 35 cm dlouhé. Válečky na konci spojte, palcem zmačkněte a upleťte z nich vánočku.

  • 5

    Na plech si dejte pečicí papír, na který položte upletenou vánočku a nechte asi 50 minut ještě kynout. Vánočku pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky.

  • 6

    Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 45 minut.

Zajímavé tipy
  • Pro lepší chuť můžete rozinky namočit do rumu.
  • Citronová kůra musí být nastrouhaná bez bílé dužiny, jinak by byla vánočka hořká.

Líbil se vám recept Vánočka s mandlovými plátky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.