Pohankový koláč

Časová náročnost: 1 hod 10 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Kousek pohankového koláče, servírovaný na bílém talíři. Lamart.cz

Pohankový koláč s hruškami a se zkaramelizovanými ořechy je úžasně vláčný a velmi chutný. Ať už ho budete připravovat jako dezert pro návštěvu nebo jen tak na chuť, jsme si jisti, že si ho zamilujete. Na přípravu je velmi jednoduchý, vhodný i pro začínající kuchaře.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Troubu předehřejte na 180 ºC, formu na pečení vymažte trochou másla a lehce vysypte moukou.

  • 2

    Pomeranč pečlivě omyjte a osušte. Poté z něj ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.

  • 3

    Máslo vyšlehejte v míse s cukrem a pomerančovou kůrou. Poté přidejte po jednom vejce, vmíchejte mouku, prášek na pečení, skořici, špetku soli a pomerančovou šťávu.

  • 4

    Takto připravené těsto přelijte do vymazané formy a uhlaďte.

  • 5

    Hrušky omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenké klínky, rovnoměrně rozložte na těsto a dejte péct do trouby asi 35–40 minut dozlatova.

  • 6

    Během pečení koláče si prohřejte v kastrůlku med, přisypte ořechy a nechte jádra zkaramelizovat. Po upečení nechte koláč lehce vychladnout a zkaramelizované ořechy přesuňte do středu koláče.

  • 7

    Poprašte moučkovým cukrem a vychladlý koláč můžete podávat.

Tip
  • Na koláč můžete dát jak vlašské ořechy tak třeba i lískové nebo pekanové ořechy.
  • Místo hrušek můžete použít jablka.

Líbil se vám recept Pohankový koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat