Hrstková polévka

Časová náročnost: 1 hod 20 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Hrstková polévka v keramické misce, ozdobena bylinkami, servírovaná dřevěném podnose Ilustrační foto: Katrinshine / Shutterstock.com

Hrstková polévka patří mezi tradiční polévky v české kuchyni. Kromě toho, že je plná bílkovin a zasytí, také skvěle chutná. Stačí dvě hrstky čočky, hrachu, fazolí, krup a polévka je na světě.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Půlený žlutý hrách, hnědou nebo zelenou čočku, bílé fazole a ječné kroupy propláchneme a necháme namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou.

  • 2

    Druhý den nakrájíme očištěnou mrkev a petržel.

  • 3

    Řapíkatý celer oloupeme škrabkou a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.

  • 4

    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka.

  • 5

    Ke konci opékání vmícháme česnek a zalijeme vývarem, případně vodou.

  • 6

    Do hrnce vsypeme scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami.

  • 7

    Opepříme a vaříme vše doměkka asi 45–60 minut.

  • 8

    Hotovou polévku osolíme, znovu opepříme a okmínujeme.

  • 9

    Přidáme drhnutou majoránkou podle chuti.

  • 10

    Hrstkovou polévku podáváme ozdobenou lístky z řapíkatého celeru.

Líbil se vám recept Hrstková polévka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.