Valašská kyselica

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Valašská kyselica ve světle modré misce, servírovaná na utěrce a dřevěném prkénku, vedle polévky je lžíce a plátky chleba, na dřevěném stole Ilustrační foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Do velkého hrnce dejte vařit kysané zelí i s nálevem a přilijte hrnek vody.

  • 2

    Ve druhém hrnci s osolenou vodou a kmínem dejte vařit na kostičky pokrájené brambory.

  • 3

    K zelí přidejte několik bobkových listů a pár kuliček nového koření.

  • 4

    Až budou brambory téměř měkké, přidejte je i s vodou do většího hrnce k zelí.

  • 5

    Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a klobásu nakrájenou na kolečka.

  • 6

    V troše mléka rozmíchejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a důkladně promíchejte.

  • 7

    Přidejte osmaženou cibuli, klobásu a slaninu.

  • 8

    Za občasného míchání nechejte polévku vařit na mírném stupni asi 15 minut.

  • 9

    Nakonec odstavte z plotýnky a dochuťte zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Tip

Zakysanou smetanu nemusíte na závěr přidat do hrnce s polévkou, ale každý si ji může podle potřeby nandat do svého talíře až u stolu.

Líbil se vám recept Valašská kyselica? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat