Nakládané zelí

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Nakládané bílé zelí v keramické misce, položeno na dřevěném bílo šedém podkladu Ilustrační foto: Jiri Hera / Shutterstock.com

Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Připravíme si velké zavařovací sklenice s víčky, případně potravinářskou fólii a gumičky.

  • 2

    Důkladně si umyjeme ruce a také sklenice, velký hrnec nebo mísu na promíchání zelí a pracovní plochu.

  • 3

    Zelí rozčtvrtíme a odstraníme košťály.

  • 4

    Nakrouháme zelí nožem, případně krouhačem a promícháme v hrnci se solí a kmínem.

  • 5

    Necháme 2–3 hodiny odstát a poté zelí napěchujeme do připravených sklenic.

  • 6

    Zelí co nejvíce upěchujeme, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Necháme nahoře sklenice trochu místa, zelí bude totiž ještě pracovat.

  • 7

    Sklenice uzavřeme víčkem (případně fólií s gumičkou) a umístíme je ideálně na tác nebo jinou podložku, které zachytí případnou tekutinu unikající ze zelí.

  • 8

    Necháme na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit.

  • 9

    Poté můžeme přemístit do chladu, který proces kvašení zpomaluje.

Tip
  • K zelí lze přidat také jablko, křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev nebo řepa.
  • Nakládané zelí vylepšíte také nakrájenou cibulí a bobkovým listem.
  • Práci s nakládáním zelí vám ulehčí velká několikalitrová sklenice se speciálním víčkem, případně kameninový hrnec zelák.

Líbil se vám recept Nakládané zelí? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.