Matcha dort s vanilkovým krémem

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 253 Kč
Redakce Kupi.cz
28. května
Klínek matcha dortu na dezertním vzorovaném talířku, zdobený krémem a lístkem máty. Ilustrační foto: Amawasri Pakdara / Shutterstock.com

Tento dort je ideální pro všechny zvláštní příležitosti, oslavy či jednoduše jako pohoštění pro blízké. Jemnost matcha čaje se snoubí s krémovou texturou vanilkového krému, což vytváří dokonalou harmonii chutí. Přestože příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti, výsledek rozhodně stojí za to!

Recept matcha dort s vanilkovým krémem vás vyjde na 23 Kč za 1 porci. 11 porcí připravíte za 253 Kč.

Ingredience

Těsto

Vanilkový krém

Matcha glazura

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 253 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Těsto

  • 1

    Předehřejte troubu na 175 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce vymažte máslem.

  • 2

    Matcha prášek prosejte přes jemné sítko, abyste odstranili případné hrudky. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny – zabere to přibližně 5 minut.

  • 3

    Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a každé zapracujte důkladným šleháním.

  • 4

    Vmíchejte vanilkový extrakt a krátce promíchejte.

  • 5

    V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a matcha prášek.

  • 6

    Suchou směs přidávejte do máslové postupně, ve třech částech, a střídejte s mlékem. Míchejte opatrně stěrkou, aby těsto zůstalo nadýchané.

  • 7

    Hotové těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte a pečte přibližně 40–45 minut. Propečení otestujte špejlí.

  • 8

    Upečený korpus nechte nejprve 15 minut chladnout ve formě, poté jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Vanilkový krém

  • 1

    Na krém podélně rozřízněte vanilkový lusk a vyškrábněte semínka. Mléko zahřívejte spolu s vanilkovými semínky a luskem, dokud se nezačne tvořit pára - nevařte.

  • 2

    Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny, přidejte škrob a promíchejte.

  • 3

    Vanilkové mléko (bez lusku) přeceďte přes sítko do žloutkové směsi, dobře promíchejte a přelijte zpět do kastrůlku.

  • 4

    Za stálého míchání vařte na středním plameni do zhoustnutí – výsledná konzistence by měla připomínat pudink. Ihned přemístěte do misky, zakryjte fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a nechte zcela vychladnout.

  • 5

    Vychladlý pudink prošlehejte a postupně přidávejte mascarpone, až vznikne hladký krém.

  • 6

    Korpus podélně rozkrojte na dvě části. Spodní plát potřete připraveným krémem a přiklopte druhou polovinou.

Matcha glazura

  • 1

    Na polevu smíchejte prosátý moučkový cukr s matcha práškem, přidejte citronovou šťávu a postupně horkou vodu, až vznikne hladká glazura.

  • 2

    Polevu nalijte na dort a rovnoměrně rozetřete. Nechte minimálně hodinu ztuhnout.

Zajímavé tipy
  • Použijte kvalitní japonskou ceremonial grade matchu pro jemnější chuť a výraznější barvu.
  • Krém můžete připravit i den předem, aby zhoustl a usnadnil práci při sestavování dortu.
  • Pokud preferujete jemnější chuť, přidejte do glazury pár kapek kokosového mléka.
  • Vyzkoušejte také mechový dort z baby špenátu nebo dort Harlekýn podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Matcha dort s vanilkovým krémem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.