Játrová paštika

Časová náročnost: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Játrová paštika ve sklenici a před ní jsou dva krajíčky chleba, namazané paštikou a ozdobené čerstvými bylinkami. Ilustrační foto: Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Domácí játrová paštika, která se báječně doplňuje s čerstvým pečivem, zaručeně zachutná celé rodině. A její příprava je snadnější, než byste čekali. Játra můžete zvolit jemná kuřecí, případně vepřová, záleží na vašich chutích.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Očištěná játra smažíme na několika lžicích másla.

  • 2

    Pokud jsou játra osmahlá z jedné strany, přeložíme je na druhou, přidáme do pánve najemno nakrájenou cibulku i koření.

  • 3

    Podlijeme vínem a pokračujeme v dušení tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří.

  • 4

    Přidáme smetanu a odstavíme z plotny. Smetana by se měla jen prohřát, nesmí se vařit.

  • 5

    Vše ještě horké nalijeme do robota s ostrým nožem na sekání. Přidáme asi půl lžičky soli a špetku pepře a teprve poté robota zapneme.

  • 6

    Rozmixujeme obsah a opatrně přidáváme máslo po malých kouscích, aby se pořádně spojilo s játrovou směsí.

  • 7

    Pokud potřebujeme, aby byla paštika jemná, vzniklou směs ještě propasírujeme.

  • 8

    Nalijeme do sklenic a zakápneme vrstvou roztopeného másla, díky němuž paštika v lednici vydrží o něco déle. Roztopené máslo získáme rozpuštěním másla, kterému necháme odpařit mléčnou tekutinu. Poté máslem opatrně zalijeme paštiku ve sklenici, případně ještě dozdobíme kořením a necháme vychladnout.

Tip

Paštiku můžeme ještě vylepšit sekanými mandlemi, které se s ní skvěle doplňují.

Líbil se vám recept Játrová paštika? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.