Nakládané okurky

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 112 Kč
Redakce Kupi.cz
26. října 2023
Nakládané okurky v zavařovací sklenici, na dřevěném stole, vedle obdelníková bílá keramická miska se zavařenými okurky na bílo modré pruhované utěrce spolu s česnekem a chilli papričkami, v pozadí koš Ilustrační foto: Caterina Trimarchi / Shutterstock.com

Nakládané okurky koupíme v každém obchodě, ale ty domácí jsou přece jenom lepší. K zavaření jsou vhodné jen menší okurky a musí být také tvrdší, o velikosti nejlépe 5 až 10 cm. Do nakládání okurků se mohou pustit bez obav i začátečníci.

Recept nakládané okurky vás vyjde na 14 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 112 Kč.

Ingredience

Nálev

Okurky

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 112 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Nálev

  • 1

    Nálev povaříme asi 15 minut a necháme jej vychladnout.

Okurky

  • 1

    Nejdříve důkladně umyjeme všechny okurky. Můžeme použít i kartáč, pokud jsou okurky od hlíny. Umyté okurky zbavíme případných stopek.

  • 2

    Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Potřebujeme 2 až 3 kolečka na každou sklenici.

  • 3

    Sklenice i víčka musíme mít důkladně umyté nebo vyvařené. Pro mytí v myčce zvolíme program s nejvyšší teplotou. Nejvhodnější jsou klasické sklenice o objemu 0,7 litru se šroubovacími víčky. Práce s nimi je pohodlnější než s víčky, na která musíme používat zavařovací hlavu.

  • 4

    Na dno každé sklenice vložíme 2 až 3 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, pár kousků stonku kopru i část květenství.

  • 5

    Nyní do sklenice rovnáme okurky nastojato tak, abysme co nejlépe využili prostor.

  • 6

    Obsah naplněných sklenic zalijeme studeným lákem asi půl centimetru až centimetr pod okraj, hrdlo otřeme papírovým ubrouskem a zavíčkujeme.

  • 7

    Okurky zavařujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Teplotu dobře hlídáme teploměrem, ať neztratí okurky barvu a jsou pěkně křupavé.

  • 8

    Sklenice po zavaření okamžitě vyndáme z hrnce a necháme vychladnout víčkem dolů.

  • 9

    Hotové nakládané okurky uložíme na tmavé místo do sklepa nebo do spíže.

Zajímavé tipy
  • Okurky konzumujeme nejdříve měsíc po jejich zavaření.
  • Pokud máme rádi ostřejší chutě, můžeme přidat k okurkům i feferonku, případně česnek nebo křen.

Líbil se vám recept Nakládané okurky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.