1/0
Tento jemný a voňavý chlebíček z pistácií a mandlí je perfektní volbou pro každou příležitost. S kombinací křehké pistáciové chuti a osvěžující citronové polevy je prostě neodolatelný. Připravte si ho pro rodinnou oslavu, víkendové setkání nebo prostě jen tak, protože občas si zasloužíme něco opravdu lahodného. Pusťte se do pečení a nechte se okouzlit tímto skvostem.
Připravte formu na biskupský chlebíček o délce 25 cm a vyložte ji pečicím papírem.
V malém hrnci rozehřejte máslo na středním ohni, dokud nezačne lehce bublat a nezíská zlatohnědou barvu s oříškovou vůní. Poté hrnec sundejte z plotny.
Pistácie rozmixujte na jemno, aby měly konzistenci podobnou mletým mandlím. V míse smíchejte pistácie, mandle, moučkový cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidejte vejce a postupně vmíchejte rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
Těsto přelijte do připravené formy a nechte ho 60 minut odpočívat v lednici.
Předehřejte troubu na 190 °C (horní a dolní ohřev).
Pečte těsto na střední pozici 35–40 minut. Zkontrolujte špejlí – pokud je po vytažení suchá, dort je hotový.
Po upečení nechte dort 15 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte za pomoci pečicího papíru a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Mezitím si připravte polevu. Pistácie na ozdobu nasekejte nahrubo. Z citronu vymačkejte šťávu.
Moučkový cukr smíchejte s 2–4 lžícemi citronové šťávy, až vznikne hustá poleva.
Polevu rovnoměrně naneste na vychladlý dort a posypte nasekanými pistáciemi.
Nechte polevu ztuhnout a dort je připraven k podávání.
Líbil se vám recept Pistáciový chlebíček? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.