Hovězí vývar

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Hovězí vývar v hrnci s morkovými kostmi a zeleninou, na dřevěném stole Ilustrační foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Hovězí vývar, klasiku mezi polévkami, neuspěcháte. Aby získal poctivou, výraznou chuť a tu správnou barvu, je potřeba jej nechat táhnout ideálně několik hodin. Jeho příprava je však jinak vcelku jednoduchá – potřebujete jen maso, zeleninu, koření a dostatek času. Výsledek ale rozhodně stojí za to.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Hovězí maso krátce orestujte na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo.

  • 2

    Nechte trochu vychladnout a poté opatrně zalijte studenou vodou (cca 2 litry).

  • 3

    Přidejte koření a zeleninu, přiklopte pokličkou a nechte nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem. V případě potřeby přilejte trochu vařící vody.

  • 4

    V průběhu vaření sbírejte vznikající pěnu naběračkou, vývar pak nebude kalný.

  • 5

    Poté vývar sceďte co nejhustším sítkem, případně přes plátýnko.

  • 6

    Takto připravený vývar můžete podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, případně s játrovými knedlíčky a nudlemi.

Tip
  • Dobu přípravy vývaru výrazně zkrátíte vařením v tlakovém hrnci.
  • Zbylý vývar můžete zamrazit a uchovat na příště, případně zredukovat a nalít do tvořítek na led, poslouží pak jako domácí bujón.

Líbil se vám recept Hovězí vývar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.