1/0
Husarské koláčky jsou malé, měkké bochánky s ďolíčkem plným džemu, které si zamilujete na první ochutnání. I méně zkušení pekaři a cukráři se do nich bez obav pouští, protože jsou snadné na přípravu. Tento dezert je zároveň jedním z prvních, které rychle mizí z vánočních krabic. Tak neváhejte a zkuste si je upéct doma!
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, až bude mít krémovou konzistenci. Přimíchejte žloutek, citronovou kůru a mleté mandle, nakonec přidejte prosátou mouku a vypracujte hladké těsto.
Těsto obalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu.
Z vychlazeného těsta vyválejte váleček o průměru přibližně 3 cm, ze kterého nakrájejte 20 stejných kousků a vytvarujte z nich kuličky.
Do každé kuličky vytvořte vařečkou důlek, do kterého po upečení přidáte džem.
Koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně 17 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
Po upečení je vyjměte z trouby, do ďolíčků dejte džem a nechte je úplně vychladnout.
Líbil se vám recept Husarské koláčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.