Jahodová marmeláda

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Jahodová marmeláda v zavařovací sklenici, servírovaná na dřevěném prkénku s dvěma marmeládou namazanými půlkrajíčky chleba, okolo sklenice čtyři čerstvé jahody, na dřevěném stole Ilustrační foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Jahodová marmeláda patří mezi nejoblíbenější příchutě této ovocné dobroty. Kromě namazání na pečivo ji využijete také do cukroví nebo sladkých dezertů a hravě si ji připravíte i doma.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si umyjte a vysterilizujte zavařovací sklenice.

  • 2

    Jahody pečlivě očistěte a omyjte. U zralých kusů půjde stopka jednoduše vytrhnout, u ostatních použijte nůž.

  • 3

    Očištěné jahody si rozdělte na dvě hromádky.

  • 4

    První půlku jahod rozmixujte tyčovým mixérem.

  • 5

    Druhou půlku jahod nakrájejte na menší kousky.

  • 6

    Rozmixovanou várku jahod vlijte do nepřilnavého hrnce.

  • 7

    Vsypte Gelfix Extra společně se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přiveďte k varu.

  • 8

    Do probublávající směsi nasypte všechen zbylý cukr a povařte 5 minut.

  • 9

    Nyní vsypte do tekuté bublající směsi nakrájené jahody, jemně promíchejte a vypněte.

  • 10

    Nechte 5 minut odstát, aby se jahody prohřály.

  • 11

    Plňte horkou marmeládu do teplých zavařovacích sklenic.

  • 12

    Sklenice důkladně zavřete a do druhého dne otočte dnem vzhůru.

  • 13

    Nakonec jahodovou marmeládu uložte do chladu a temna.

Tip
  • S nakrájenými jahodami můžete přidat i pár nasekaných lístků máty, výsledná marmeláda bude mít svěží příchuť.
  • Pokud chcete mít marmeládu bez kousků ovoce, jednoduše rovnou rozmixujte všechny jahody.

Líbil se vám recept Jahodová marmeláda? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat