Jablečný mošt

Časová náročnost: 2 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Jablečný mošt ve vysoké sklenici položen na dřevěném stole spolu s jablky a s papírovým brčkem Ilustrační foto: Nitr / Shutterstock.com

Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Jablka omyjte a zbavte stopek a jádřinců.

  • 2

    Nastrouhejte je na hrubém struhadle nebo v drtičce.

  • 3

    Část jablek vložte do síta vyloženého silonovou tkaninou nebo plátnem.

  • 4

    Šťávu nechte zvolna odkapávat do hrnce nebo mísy.

  • 5

    Když šťáva přestane kapat, začněte plátno pomalu stáčet, aby se z jablek vymačkalo co nejvíce šťávy.

  • 6

    Pak nastrouhaná jablka ze síta vyhoďte.

  • 7

    Stejným způsobem po částech zpracujte i zbylá jablka.

  • 8

    Odkapanou šťávu z jablek buď ihned spotřebujte, nebo ji přelijte do čistých zavařovacích sklenic.

  • 9

    Sterilování

    Sklenice zavíčkujte a sterilujte asi 15 minut při 83 °C.

  • 10

    Pokud použijete na zavaření obyčejné láhve s uzávěrem nebo korkovými zátkami, naplňte sklenice téměř pod okraj, postavte je neuzavřené do kastrolu s horkou vodou a zahřejte na 83 °C.

  • 11

    Po 10 minutách rychle vnořte do každé sklenice rukojeť vařečky (nejlépe plastové), abyste vytlačili pěnu tvořící se na povrchu, lahve pak uzavřete a mošt nechte vychladnout.

Líbil se vám recept Jablečný mošt? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.