Odpalované těsto

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Pět věnečků z odpalovaného těsta na podnose na stole Ilustrační foto: Evy Alisha / Shutterstock.com

Odpalované těsto je skvělé například na výrobu věnečků a větrníků, vykouzlíte z něj však také řadu dalších dobrot. Základem je kvalitní hladká mouka, ideálně s vysokým obsahem lepku, který se postará o to, aby se těsto v troubě pak dostatečně nafouklo a nadýchaný tvar vydržel i po vychladnutí.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve do hrnce nalijte vodu. Přidejte máslo, špetku soli a povařte, aby se máslo rozpustilo.

  • 2

    Jakmile začne voda vařit, stáhněte hrnec stranou a nasypte do něj mouku.

  • 3

    Vše míchejte do té doby, dokud se mouka dostatečně nerozmíchá a nevytvoří jednolité těsto.

  • 4

    Hrnec vraťte zpět na plotýnku a míchejte ještě asi 2–3 minuty, aby se odpařila voda. Hotové odpalované těsto musí držet pohromadě a odlepovat se od hrnce.

  • 5

    Poté těsto přendejte do mísy a nechte ho vychladnout.

  • 6

    Když je těsto už jen vlažné, krátce jej prošlehejte a postupně po jednom vmíchejte vejce.

  • 7

    Hotové těsto můžete přendat do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a začít s výrobou věnečků nebo jiných sladkých dobrot. Z této dávky vytvoříte asi 20 kusů věnečků.

  • 8

    Připravené zákusky dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu asi 35 minut.

  • 9

    Věnečky (případně další zákusky) musejí mít zlatavý nádech na povrchu. Během pečení neotvírejte troubu.

Tip

Z odpalovaného těsta kromě věnečků a větrníků vyrobíte také profiterolky, eklérky nebo churros.

Líbil se vám recept Odpalované těsto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.