Makronky

Časová náročnost: 2 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Barevné makronky v misce Ilustrační foto: Julia Metkalova / Shutterstock.com

Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.

Ingredience

Makronky

Pistáciová ganache

Karamelová ganache

Postup přípravy

Makronky

  • 1
    Vodu a 150 g krupicového cukru přivedeme pomalu k varu a potom k 118 °C.
  • 2
    Ve chvíli, kdy cukerný roztok dosáhne asi 110 °C, začneme šlehat 55 g bílků.
  • 3
    Lehce je předšleháme, přisypeme 15 g zbylého krupicového cukru a ušleháme měkký lesklý sníh.
  • 4
    Jakmile má cukerný roztok přesně 118 °C (ne víc ani méně), vlijeme jej postupně a za stálého šlehání do připraveného sněhu.
  • 5
    Šleháme do středně pevna. Bílky by měly mít cca 40 °C.
  • 6
    Pak přidáme barvivo a zašleháme jej do bílků.
  • 7
    Mandlovou mouku prosejeme s moučkovým cukrem do mísy.
  • 8
    Přidáme zbylých 55 g bílků a smícháme.
  • 9
    Postupně, ve třech fázích, vmícháme obarvený sníh do mandlové směsi.
  • 10
    Těsto mícháme, dokud nemá ideální konzistenci (postupně začne řídnout). Ideální je ve chvíli, kdy se přirozeně rozlévá.
  • 11
    Hmotu přeneseme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkáme makronky na silikonovou podložku pro makronky. Můžeme použít i pečicí papír, na který si nakreslíme vedle sebe malá kolečka.
  • 12
    Sáček držíme kolmo nad podložkou, zhruba ve výši 1 cm, a tlačíme hmotu ven. Se sáčkem nehýbeme ani jej nezvedáme vzhůru.
  • 13
    Ve finále uděláme špičkou na povrchu malé, výrazné kolečko a teprve pak sáček zvedneme.
  • 14
    Makronky musí být jedna jako druhá, stejně vysoké i široké. Různě velké by vyžadovaly odlišný čas pečení.
  • 15
    S plechem párkrát bouchneme o stůl.
  • 16
    Plech dáme do trouby a pečeme při 140–160 °C asi 13 minut. Čas pečení se může lišit s ohledem na troubu a velikost makronek.
  • 17
    Makronky zkontrolujeme ručně – otevřeme troubu, lehce na makronku položíme prst a zahýbáme kloboučkem zprava doleva. Nedopečené makronce bude ještě klobouček klouzat po základně. Klobouček upečené makronky již bude pevně držet.
  • 18
    Jakmile zjistíme, že je většina makronek upečená, ihned plech vyndáme z trouby.
  • 19
    Makronky i s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou sesuneme, aby se dále nevysušovaly. Makronky z papíru (podložky) nesundáváme, dokud nejsou zcela vychladlé.
  • 20
    Po vychladnutí je velmi jemně odloupneme.

Pistáciová ganache

  • 1
    Smetanu s cukrem zahřejeme na cca 80 °C, aby se cukr rozpustil.
  • 2
    Poté necháme zchladnout na 60 °C.
  • 3
    Bílou čokoládu rozpustíme v mikrovlnce nebo vodní lázni, měla by mít 45 °C.
  • 4
    Do rozpuštěné čokolády postupně 3x vmixujeme horkou smetanu a poté i pistáciovou pastu.
  • 5
    Ganache necháme zchladnout na 35–40 °C a pak vmixujeme máslo.
  • 6
    Přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii a necháme při pokojové teplotě (16–20 °C) vychladnout.
  • 7
    Potom promícháme a přendáme do cukrářského sáčku.

Karamelová ganache

  • 1
    Cukr vsypeme do hrnce a za občasného míchání necháme zkaramelizovat. Cukr můžeme přisypávat po částech, budeme tak mít karamel pod větší kontrolou.
  • 2
    Poté vmícháme máslo a smetanu, směs vzpění.
  • 3
    Vaříme, dokud nejsou všechny kousky karamelu rozpuštěné.
  • 4
    Vzniklou karamelovou smetanu zchladíme na cca 60 °C.
  • 5
    Mléčnou čokoládu rozpustíme.
  • 6
    Karamelovou smetanu ve třech dávkách vmixujeme do rozpuštěné čokolády. Pokud se nám v průběhu mixování směs srazí, nelekejme se, přilijeme trochu karamelové smetany a pokračujeme v mixování.
  • 7
    Přidáme sůl a naposledy promixujeme.
  • 8
    Přendáme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
  • 9
    Promícháme a přendáme do cukrářského sáčku.
  • 10
    Makronky spárujeme podle velikosti a naplníme je.
  • 11
    Do středu nastříkáme náplň, přiklopíme druhou makronkou a slepíme. Makronky tlačíme proti sobě a zároveň jimi lehce otáčíme proti směru, jako bychom jednu šroubovali na druhou.
  • 12
    Makronky uchováváme v lednici nebo v mrazáku. Pozor ale na přístup vlhkosti – makronky uzavřeme do krabičky. Budeme-li je dávat do mrazáku, přebalíme je ještě potravinářskou fólií.
Tip

Z daných surovin hravě vykouzlíte asi 40 makronek.

Líbil se vám recept Makronky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.