Karamelizovaná cibule

Čas přípravy: 1 hod 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
27. března
karamelizovaná cibule servírovaná v malé bílé misce Ilustrační foto: Liudmyla Chuhunova / Shutterstock.com

Karamelizovaná cibule je všestranný pomocník v kuchyni – od burgerů a hot dogů přes quiche, pizzu až po dochucení omáček, polévek nebo pomazánek. Připravte si zásobu této lahodné pochoutky a nechte svou kreativitu rozvinout v nových chuťových kombinacích!

Ingredience

Recept

  • 1

    Na velké pánvi rozpusťte na mírném plameni máslo.

  • 2

    Nakrájenou cibuli vložte do pánve, přidejte špetku soli a dobře promíchejte, aby se cibule rovnoměrně obalila tukem.

  • 3

    Cibuli restujte na mírném plameni. Každých 5–10 minut ji promíchejte. Jakmile začne cibule karamelizovat, může se začít přichytávat ke dnu pánve. To je normální, stačí vařečkou odškrabávat přípečky a míchat je s cibulí.

  • 4

    Jakmile cibule získá tmavě hnědou barvu, je měkká a lepkavá (po přibližně 1 hodině), přidejte cukr a balzamikový ocet.

  • 5

    Pokračujte v restování ještě asi 2–3 minuty, dokud se ocet nevyvaří.

  • 6

    Poté sundejte pánev z ohně a nechte cibuli lehce zchladnout. Nakonec ji přendejte do čistých sklenic a skladujte v lednici.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Karamelizovaná cibule? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.