Ghí aneb přepuštěné máslo se v poslední době stalo velmi oblíbenou a přínosnou ingrediencí ve zdravé kuchyni. Přestože má svůj původ v másle, vyznačuje se jinými charakteristikami a při vaření přináší spoustu výhod. Proč byste mu měli dát oproti jiným tukům přednost? A jak ghí vyrobit doma, abyste za něj nemuseli v obchodě utrácet nemalé peníze?
Jeho největší výhodou je jeho výše tzv. kouřového bodu, který dosahuje až 250 °C. Na rozdíl od klasického másla se tedy nepřepaluje a není zdrojem toxických látek. Navíc je také skvělou alternativou pro jedince s intolerancí laktózy a kaseinu, protože neobsahuje žádné mléčné bílkoviny.
Třebaže pochází z klasického másla, ghí ani nezvyšuje hladinu cholesterolu. Ba právě naopak – snižuje ji a je také velmi dobré na trávení. Dále obsahuje vitamíny A, B3, E a mnoho minerálů.
Ačkoli by se mohlo zdát, že se ghí řadí mezi trendy posledních let, není u nás žádnou novinkou. Máslo přepouštěly už naše babičky, hlavně aby prodloužily jeho trvanlivost. Ta je totiž u ghí přirozeně delší, a dokonce jej ani není potřeba chladit, což byla pro naše předky bez lednice opravdu velká výhoda.
Ghí seženete bez problému v každém větším obchodě a v obchodech se zdravou výživou.
Pokud ale chcete ušetřit, můžete si ho vyrobit sami doma. Nejedná se totiž o vůbec složitý proces. Chce to jen běžné, kvalitní máslo, hrnec a trochu trpělivosti.
Tip: Abyste za domácí ghí ušetřili ještě více, vyhlédněte si normální máslo se slevou na našem portálu Kupi.cz.
Tip: Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo. Barva usazeniny nesmí být příliš hnědá a vůně oříšku nesmí být moc výrazná. Doba výroby jednoho másla (250 g) by opravdu neměla překročit 20 minut.
Přepuštěné máslo ghí je v kuchyni skvělý zdroj zdravého tuku. Pokrmům poskytne velmi příjemnou, někdy až lehce ořechovou chuť. Můžete ho navíc použít do sladkých i slaných receptů, a to nejen na pánvi, ale taktéž v rámci pečených moučníků nebo jiných dezertů.