Proč je na smažení vhodné jedině přepuštěné máslo? Naučte se, jak správně připravit ghí

Sklenice a lžička s přepuštěným máslem ghí vm2002 / Shutterstock.com

Ghí aneb přepuštěné máslo se v poslední době stalo velmi oblíbenou a přínosnou ingrediencí ve zdravé kuchyni. Přestože má svůj původ v másle, vyznačuje se jinými charakteristikami a při vaření přináší spoustu výhod. Proč byste mu měli dát oproti jiným tukům přednost? A jak ghí vyrobit doma, abyste za něj nemuseli v obchodě utrácet nemalé peníze?

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Přepuštěné máslo – výhody

Jeho největší výhodou je jeho výše tzv. kouřového bodu, který dosahuje až 250 °C. Na rozdíl od klasického másla se tedy nepřepaluje a není zdrojem toxických látek. Navíc je také skvělou alternativou pro jedince s intolerancí laktózy a kaseinu, protože neobsahuje žádné mléčné bílkoviny.

Třebaže pochází z klasického másla, ghí ani nezvyšuje hladinu cholesterolu. Jsou mu připisovány protizánětlivé účinky, může pomoci v boji proti obezitě a díky obsahu nenasycených Omega-3 mastných kyselin podporuje zdraví srdce. Dále obsahuje vitamíny A, B3, E a mnoho minerálů.

Máslo přepouštěly už naše babičky

Ačkoli by se mohlo zdát, že se ghí řadí mezi trendy posledních let, není u nás žádnou novinkou. Máslo přepouštěly už naše babičky, hlavně aby prodloužily jeho trvanlivost. Ta je totiž u ghí přirozeně delší, a dokonce jej ani není potřeba chladit, což byla pro naše předky bez lednice opravdu velká výhoda.

Přepuštěné máslo v misce CDS PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Kde koupit přepuštěné máslo ghí?

Ghí seženete bez problému v každém větším obchodě a v obchodech se zdravou výživou.

  • DNM Bio Ghí 425 ml stojí na biooo.cz 270 Kč. V drogeriích dm vyjde jejich Ghee 180 g na 129 Kč a 340 ml od ceskeghicko.cz je za 222 Kč. Až do 31. prosince koupíte v akci Přepuštěné máslo Ghí Living Spoon 350 g v Bille za 159,90 Kč. Do 12. prosince nabízí Přepuštěné máslo Ghí České ghíčko 340 ml také Albert, a to za 179 Kč.

Cena ghí v akci se pohybuje okolo 40 až 50 Kč za 100 g. Pokud ale chcete ušetřit, můžete si ho vyrobit sami doma. Nejedná se totiž o vůbec složitý proces. Chce to jen běžné, kvalitní máslo, hrnec a trochu trpělivosti.

Tip: Abyste za domácí ghí ušetřili ještě více, vyhlédněte si normální máslo se slevou na našem portálu Kupi.cz.

Recept

  1. Klasické máslo pokrájejte, dejte do hrnce a na mírném plamenu nechte rozehřát. Mezitím si připravte kus plátna a nádobu, ve které budete ghí skladovat.
  2. Po rozpuštění stáhněte žár na minimum a nechte máslo zhruba 15–20 minut jemně probublávat (čím více másla budete přepouštět, tím více času to zabere).
  3. Během procesu se vám vytvoří na povrchu vrstva pěny a na dně hrnce usazenina z mléčné bílkoviny. Uprostřed zůstane vrstva tekutého máslového tuku. Signálem, že je ghí hotové, je krásná nazlátlá barva, nahnědlá usazená bílkovina na dně a jemná oříšková vůně.
  4. Lžicí odeberte pěnu na povrchu. Můžete si ji uschovat a využít třeba do kaše.
  5. Máslo nechte chvíli vychladnout, aby bylo teplé, ale ne horké. Poté jej přeceďte.
  6. Hotové ghí nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně skladujte v chladu, v uzavřené nádobě.
Indické placky s přepuštěným máslem Tati Liberta / Shutterstock.com

Tip: Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo. Barva usazeniny nesmí být příliš hnědá a vůně oříšku nesmí být moc výrazná. Doba výroby jednoho másla (250 g) by opravdu neměla překročit 20 minut.

Jak dlouho vydrží přepuštěné máslo?

Ghí nemusíte skladovat v lednici, při pokojové teplotě vám vydrží několik měsíců. Pokud chcete však jeho trvanlivost prodloužit až na rok, umístěte jej do chladničky.

Použití

Přepuštěné máslo ghí je v kuchyni skvělý zdroj zdravého tuku. Pokrmům poskytne velmi příjemnou, někdy až lehce ořechovou chuť. Můžete ho navíc použít do sladkých i slaných receptů, a to nejen na pánvi, ale taktéž v rámci pečených moučníků nebo jiných dezertů.

Zdroje: kitchenette.cz, cukrfree.cz, webmd.com