Proč je na smažení vhodné jedině přepuštěné máslo? Naučte se, jak správně připravit ghí

Přepuštěné máslo se na rozdíl od toho klasického nepřepaluje, tudíž je pro naše tělo zdravější Canva

Ghí aneb přepuštěné máslo se v poslední době stalo velmi oblíbenou a přínosnou ingrediencí ve zdravé kuchyni. Přestože má svůj původ v másle, vyznačuje se jinými charakteristikami a při vaření přináší spoustu výhod. Proč byste mu měli dát oproti jiným tukům přednost? A jak ghí vyrobit doma, abyste za něj nemuseli v obchodě utrácet nemalé peníze?

Přečtěte si také

Nedostatek hořčíku vás může pěkně potrápit. Víte, že jej nejvíc krade alkohol?
Nedostatek hořčíku vás může pěkně potrápit. Víte, že jej nejvíc krade alkohol?

Jakými výhodami se pyšní přepuštěné máslo ghí?

Jeho největší výhodou je jeho výše tzv. kouřového bodu, který dosahuje až 250 °C. Na rozdíl od klasického másla se tedy nepřepaluje a není zdrojem toxických látek. Navíc je také skvělou alternativou pro jedince s intolerancí laktózy a kaseinu, protože neobsahuje žádné mléčné bílkoviny.

Třebaže pochází z klasického másla, ghí ani nezvyšuje hladinu cholesterolu. Ba právě naopak – snižuje ji a je také velmi dobré na trávení. Dále obsahuje vitamíny A, B3, E a mnoho minerálů.

Máslo přepouštěly už naše babičky

Ačkoli by se mohlo zdát, že se ghí řadí mezi trendy posledních let, není u nás žádnou novinkou. Máslo přepouštěly už naše babičky, hlavně aby prodloužily jeho trvanlivost. Ta je totiž u ghí přirozeně delší, a dokonce jej ani není potřeba chladit, což byla pro naše babičky bez lednice opravdu velká výhoda.

Výhodou přepuštěného másla je, že se nemusí uchovávat v lednici a má delší trvanlivost Canva

Ghí seženete bez problému v každém větším obchodě a v obchodech se zdravou výživou. DNM Bio Ghí 425 ml stojí na biooo.cz 257 Kč. V drogeriích dm vyjde jejich Ghee 180 g na 129 Kč a 340 ml od ceskeghicko.cz je za 211 Kč.

Pokud ale chcete ušetřit, můžete si ho vyrobit sami doma. Nejedná se totiž o vůbec složitý proces. Chce to jen běžné, kvalitní máslo, hrnec a trochu trpělivosti.

Tip: Abyste za domácí ghí ušetřili ještě více, vyhlédněte si normální máslo se slevou na našem portálu Kupi.cz.

Jak si máslo přepustit doma krok po kroku

  1. Klasické máslo pokrájejte, dejte do hrnce a na mírném plamenu nechte rozehřát. Mezitím si připravte kus plátna a nádobu, ve které budete ghí skladovat.
  2. Po rozpuštění stáhněte žár na minimum a nechte máslo zhruba 15–20 minut jemně probublávat (čím více másla budete přepouštět, tím více času to zabere).
  3. Během procesu se vám vytvoří na povrchu vrstva pěny a na dně hrnce usazenina z mléčné bílkoviny. Uprostřed zůstane vrstva tekutého máslového tuku. Signálem, že je ghí hotové, je krásná nazlátlá barva, nahnědlá usazená bílkovina na dně a jemná oříšková vůně.
  4. Lžicí odeberte pěnu na povrchu. Můžete si ji uschovat a využít třeba do kaše.
  5. Máslo nechte chvíli vychladnout, aby bylo teplé, ale ne horké. Poté jej přeceďte.
  6. Hotové ghí nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně skladujte v chladu, v uzavřené nádobě.
Přepuštěné máslo nás potěší nejen svou chutí, ale také řadou benefitů pro naše zdraví Canva

Tip: Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo. Barva usazeniny nesmí být příliš hnědá a vůně oříšku nesmí být moc výrazná. Doba výroby jednoho másla (250 g) by opravdu neměla překročit 20 minut.

Přepuštěné máslo ghí je v kuchyni skvělý zdroj zdravého tuku. Pokrmům poskytne velmi příjemnou, někdy až lehce ořechovou chuť. Můžete ho navíc použít do sladkých i slaných receptů, a to nejen na pánvi, ale taktéž v rámci pečených moučníků nebo jiných dezertů.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!